Beachvolejbalista Perušič měl v Tokiu pozitivní test na koronavirus, může přijít o olympiádu

I přes všechna nutná koronavirová opatření se české olympijské výpravě v Tokiu onemocnění covid-19 nevyhnulo. PCR test v olympijské vesnici i druhý kontrolní vyšly pozitivně beachvolejbalistovi Ondřeji Perušičovi. Společně se spoluhráčem Davidem Schweinerem tak může přijít o premiérový olympijský start. O případu informoval přímo z dějiště her Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio (Aktualizováno: 9:13 19. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Perušič

Ondřej Perušič | Zdroj: Profimedia

„Ondra je naprosto bez příznaků, v pohodě zdravotně a relativně i psychicky. Pozitivní test mu vyšel při běžné kontrole, která tady probíhá každý den. Pozitivní výsledek odhalila první analýza po příjezdu do olympijské vesnice,“ popsal Radiožurnálu situaci šéf české výpravy Martin Doktor.

Nákaza koronavirem se v Tokiu prokázala u několika sportovců, dohromady se přišlo už na 55 případů

Číst článek

Perušič opustil olympijskou vesnici a v izolaci by měl být deset dní. Stále by tak se spoluhráčem Davidem Schweinerem mohli stihnout druhý zápas v základní skupině turnaje, který začíná přesně za týden.

„Kdyby byl negativní po deseti dnech, tak by se mohl vrátit do soutěže. Pravidla jsou tu jiná než obvykle, nejedná se o diskvalifikaci, bylo by to jen nenastoupení do daného zápasu,“ vysvětlil Doktor.

„Byl by to hendikep, ale mohli by nastoupit do dalšího utkání, což by bylo ještě nejlepší řešení. Odevzdali jsme dokumentaci o očkování, že má protilátky, nemá příznaky. Musíme ale vydržet a jít krok po kroku,“ dodal šéf české výpravy.

Perušič je druhým nakaženým členem českého týmu po příletu do dějiště olympiády. Prvním byl už v pátek jeden ze členů realizačního týmu.

„V mezích možností jsme okamžitě zpřísnili pravidla ve výpravě, hned po prvním pozitivním případu. Snažíme se, aby byli sportovci co nejméně spolu. Je jasné, že to nejde vždy, ale nosíme roušky, používáme dezinfekci a dodržujeme všechna opatření,“ řekl Doktor.

Zdraví má přednost, ví Perušič

Turnaj plážových volejbalistů měl pro českou dvojici začít 26. července soubojem s Lotyši Martinšem Plavinšem a Edgarsem Točsem. Druhý zápas ve skupině je pro Perušiče se Schweinerem na programu o tři dny později.

‚Jsem realista, nechci jet na výlet.‘ Hejnová se v Tokiu nepředstaví, zranění jí znemožnilo přípravu

Číst článek

„Teď zkoumáme i možné posunutí zápasů nebo jiné varianty, které by klukům dle pravidel umožnily vstoupit do turnaje později. V tomto ohledu budeme ale moudřejší v dalších hodinách a dnech,“ uvedl Doktor v tiskové zprávě.

Sám Perušič zdůrazňuje, že zdraví má přednost před vším ostatním. „Olympiáda je sen každého sportovce, každý by chtěl hrát, zúčastnit se. Na druhou stranu v tomhle případě by měla dostat přednost ochrana zdraví. Nejen mého, ale hlavně všech ostatních sportovců a všech účastníků her a lidí, které bych mohl potenciálně ohrozit. To je v tuhle chvíli důležitější věc,“ uvedl šestadvacetiletý volejbalista.

„Nevidím to zatím jako konec světa a rozhodně to neberu nějak tragicky už jen proto, že pro mě osobně bylo daleko důležitější, že jsme se na olympiádu zvládli kvalifikovat a že jsem sám sobě dokázal, že na to mám. To bylo zdrojem největšího uspokojení.“

„Mrzí mě to zejména vůči mému týmu, ať už vůči spoluhráči Davidovi, nebo i trenérům a všem, kdo se na tom podíleli, protože do toho investovali spoustu energie a prostředků,“ dodal Perušič.

Štěpán Pokorný, Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme