Běžkyně na lyžích Björgenová je jedno zlato od zápisu do historie, přidat ho může ve středu

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová se ve středu může stát nejúspěšnější sportovkyní v historii zimních olympijských her. Ačkoliv to původně neplánovala, nakonec byla nominována do týmového sprintu, a pokud zvítězí a získá osmou zlatou medaili a celkově čtrnáctou v kariéře, posune se v historickém pořadí nejúspěšnějších sportovců před krajany Oleho-Einara Björndalena a Björna Dählieho.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězná norská štafeta, Marit Björgenová úplně vpravo

Vítězná norská štafeta, Marit Björgenová úplně vpravo | Foto: Dominic Ebenbichler | Zdroj: Reuters

Za oběma krajany zaostává Björgenová o jednu zlatou medaili, stejně jako oni má čtyři stříbra, ale také dva bronzy, zatímco biatlonový král Björndalen jako lídr statistik má jeden a bývalý hvězdný běžec na lyžích Dählie žádný.

Norky vyhrály štafetu, Björgenová má rekordní sedmé zlato

Číst článek

Zisk jakékoliv medaile z Björgenové udělá zimní olympioničku s největším počtem cenných kovů, zatím se o tento primát dělí s Björndalenem, který v Pchjongčchangu nemůže bilanci vylepšit, protože se na OH nekvalifikoval. V Koreji může své možné sesazení z trůnu sledovat jen jako divák a člen realizačního týmu Běloruska, za které závodí jeho žena Darja Domračevová.

S týmovým sprintem sedmatřicetiletá Björgenová původně spíše nepočítala. „Necítím v sobě dostatečnou výbušnost," prohlašovala. Ale poté, co po druhém místě ve skiatlonu a třetím na volné desítce rozšířila zlatou bilanci ve štafetě jako finišmanka, zřejmě změnila názor. Před závěrečnou maratonskou třicítkou klasicky, ve které bude také patřit k favoritkám, chce využít ještě předposlední možnost, aby si splnila sen o historickém zápisu, jak o něm hovořila před olympiádou.

Björgenová za posledních deset let startovala na velkých akcích v týmovém sprintu jen jednou a v Soči z toho bylo po boku Ingvild Flugstad Östbergové olympijské zlato. Tehdy se běželo klasicky, zatímco v Pchjongčchangu je na programu závod volnou technikou. Také Fallaová získala vloni titul v klasice (spolu s Heidi Wengovou).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme