Dramatickou smíšenou štafetu nakonec ovládli Norové, české kvarteto se propadlo na 12. místo

Českým biatlonistům první závod na olympijských hrách v Pekingu příliš nevyšel. Ve smíšené štafetě skončilo české kvarteto ve složení Jessica Jíslová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík a MIchal Krčmář na 12. místě. Zlato slaví po dramatickém finiši Norové. Druzí byli Francouzi, pro bronz si dojela ruská sestava.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannes Thingnes Bö v cíli.

Johannes Thingnes Bö v cíli. | Foto: KIM HONG-JI | Zdroj: Reuters

Závod v nelehkých podmínkách přinesl několik zvratů a nakonec v napínavém finiši urvali zlato Norové, které dotáhl k vítězství Johannes Thingnes Bö. Lídr Světového poháru v závěru porazil Francouze Quentina Fillona Mailleta i Rusa Eduarda Latypova.

Přijeli jsme sem bojovat, a ne se jen zúčastnit, říká trenér biatlonistů Rybář před smíšenou štafetou

Číst článek

Češi dojeli nakonec dvanáctí, což je jejich nejhorší umístění ve smíšené štafetě při třetí účasti. Na minulých hrách v Pchjongčchangu byli osmí, o čtyři roky dříve v Soči vybojovali stříbro.

Z českého týmu rozjela závod Jessica Jíslová, která se v této disciplíně představila na olympiádě poprvé v kariéře. Na první střelbě trefila v těžkých podmínkách jen dva terče, trestnému kolu se ale dokázala vyhnout. S dvěma dobíjeními zvládla Jíslová i stojku, a tak předávala Davidové na solidním sedmém místě se ztrátou minuty a 21 sekund.

Nejlepší současná česká biatlonistka pak zvládla skvěle první položku, když zastřílela čistě, a posunula se o příčku výš. V běhu ale jedenáctá žena Světového poháru nepředváděla nejlepší výkon. Na stojce pak zvládla dostřelit tři terče na poslední tři náboje, na trati ale ztratila víc než půl minuty a předávala devátá.

Třetí úsek byl úkolem debutanta Mikuláše Karlíka. Na první střelbě sice začal Karlík skvěle a třikrát trefil, pak ale pětkrát chyboval a musel na dvě trestná kola. O moc lepší to nebylo ani na druhé střelbě, protože po ní musel Karlík znovu jednou na trestný okruh.

Michal Krčmář tak přebíral štafetu až čtrnáctý a na čelo závodu ztrácel skoro tři minuty. Krčmář sice dokázal postavení českého týmu vylepšit, nakonec to ale stačilo jen na 12. místo se ztrátou tří minut a 34 sekund.

V dramatickém závěru vedli ještě po poslední střelbě Rusové, Latypov ale nakonec vedení před Norem Böem a Francouzem Fillonem Mailletem neuhájil a v cílové rovince se před něj oba soupeři dostali. Norové se tak vrátili na trůn po osmi letech, Rusové získali v této disciplíně první olympijskou medaili.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Biatlon - smíšená štafeta (4x6 km):
1. Norsko (Olsbuová Röiselandová, Eckhoffová, T. Bö, J.T. Bö) 1:06:45,6 (3 trest. okruhy + 13 dobíjení), 2. Francie (Chevalierová-Bouchetová, Simonová, Jacquelin, Fillon Maillet) -0,9 (3+11), 3. Rusko (Nigmatullinová, K. Rezcovová, Loginov, Latypov) -1,5 (1+13), 4. Švédsko -41,0 (0+13), 5. Německo -1:05,5 (2+18), 6. Bělorusko -1:14,6 (2+14), 7. USA -2:12,7 (1+12), 8. Švýcarsko -2:20,4 (2+11), 9. Itálie -2:39,7 (2+14), 10. Rakousko -2:58,6 (2+13), ...12. ČR (Jislová, Davidová, Karlík, Krčmář) -3:34,6 (3+17).

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme