Biatlonisté ve štafetě zaznamenali nejhorší výsledek v olympijské historii. Vyhráli Norové

Čeští biatlonisté byli ve štafetě na hrách v Pekingu po čtyřech trestných kolech dostiženi a závod nedokončili. Klasifikováni jsou na 19. místě a dopadli tak nejhůře v olympijské historii. Reprezentační tým doplatil na nevydařený první úsek Jakuba Štvrteckého, který se po dvou trestných kolech propadl na poslední 21. pozici. Závod vyhráli Norové před Francií a Ruskem.

Čang-ťia-kchou (Čína) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český biatlonista Mikuláš Karlík

Český biatlonista Mikuláš Karlík | Foto: Athit Perawongmetha | Zdroj: Reuters

Mikuláš Karlík na druhém úseku vytáhl štafetu o dvě příčky výše, po dalších dvou trestných kolech Adama Václavíka však byli Češi dostiženi o kolo a finišman Michal Krčmář se na trať vůbec nedostal. Biatlonisté tak nenavázali na sedmé místo z předchozích her v Pchjongčchangu.

Ze tří startů se mi povedl jeden, lituje Krčmář po 34. místě ve stíhacím závodě

Číst článek

O norské zlato se postarali Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastat Christiansen. Laegreid přitom absolvoval jedno trestné kolo. V závěru Norové využili chyb do té doby vedoucího Eduarda Latypova, který musel na dvě trestná kola. Rusové nakonec dojeli třetí za stříbrnými Francouzi.

Závod se kvůli obavám z mrazu uskutečnil o dvě a půl hodiny dříve oproti původnímu programu. Na trati v areálu Čang-ťia-kchou přesto panovaly teploty kolem minus 15 stupňů Celsia.

Českým reprezentantům se naděje na úspěch rozplynula hned po první střelbě. Štvrtecký nedokázal ani se třemi náhradními náboji sestřelit poslední terč a propadl se po trestném kole na poslední příčku. Rodák ze Vsetína se nevyhnul penalizaci ani po stojce a při předávce biatlonisté uzavírali celé pole s více než tříminutovou ztrátou na čelo.

Latypov je dojel o kolo

Karlík se sice trestným kolům vyhnul, kvůli pěti dobíjením však zůstával dlouho poslední. Teprve až v závěru předstihl soupeře z Estonska a Slovenska a byl devatenáctý. Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí zaznamenal sedmý nejrychlejší úsek.

Zlatý Bö a bronzový Bö. Na stupních vítězů stanuli poprvé po olympijském biatlonovém závodu bratři

Číst článek

Václavík vleže nemusel dobíjet a poskočil na 17. místo. Po stojce mu však zůstaly dva terče a znovu se propadl. Následně jej předjel vedoucí Latypov a pro Čechy závod skončil.

Bronzový medailista ze stíhacího závodu Latypov měl v čele před poslední položkou náskok téměř minuty (59,3), jenže tíhu okamžiku neunesl a musel na dvě trestná kola. Ke zlatu tak pomohl Norům, kteří ještě v polovině závodu ztráceli na čelo minutu a 47 vteřin.

Trojnásobný vítěz Světového poháru Johannes Thingnes Bö získal po smíšené štafetě a sprintu na hrách v Číně třetí zlato. K tomu má ještě bronz z vytrvalostního závodu. Francouzský finišman Quentin Fillon Maillet má ještě o jednu medaili více: před úterním stříbrem byl druhý ve sprintu a smíšené štafetě a vyhrál také vytrvalostní a stíhací závod.

Biatlonový program pokračuje ve středu štafetou žen.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu
Biatlon:
Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J.T. Bö, Christiansen) 1:19:50,2 (1 trest. okruh + 7 dobíjení), 2. Francie (Claude, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) -27,4 (0+9), 3. Rusko (Chalili, Loginov, Cvetkov, Latypov) -45,3 (2+6), 4. Německo -1:04,3 (1+9), 5. Švédsko-1:49,4 (1+13), 6. Kanada -1:56,3 (2+9), 7. Itálie -1:58,6 (2+13), 8. Běloursko -1:59,0 (2+11), 9. Ukrajina -3:41,3 (4+12), 10. Rakousko -3:41,7 (2+8), ...19. ČR (Štvrtecký, Karlík, Václavík, Krčmář) dostiženi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme