Čínští pekaři a cukráři chtěli využít popularitu olympijského maskota. Nyní se na ně zaměřily úřady

Čínští pekaři a cukráři, kteří se pokusili něco vytěžit z popularity maskota zimních olympijských her v Pekingu, se dostali na tenký led. Úřady zjistily, že několik podniků po celé zemi nabízelo sladkosti ve tvaru boubelaté pandy Bing Dwen Dwen, aniž by mělo licenci na použití její podoby, napsala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boubelatá panda Bing Dwen Dwen je maskotem olympijských her v Pekingu

Boubelatá panda Bing Dwen Dwen je maskotem olympijských her v Pekingu | Foto: Hannah Mckay | Zdroj: Reuters

Jedna z pekáren v jihovýchodní provincii Ťiang-su se dostala do hledáčku úřadů poté, co na ni přišlo udání, že vyrábí patnácticentimetrové dorty ve tvaru olympijského maskota a prodává je za 600 jüanů (asi 2000 korun).

Cukrárna ve městě Šan-tchou ve východní Číně dostala zákaz prodávat sladkosti, na kterých byly krom maskota i olympijské kruhy. A stejné prohřešky jsou hlášené i z dalších částí země.

Valijevová vysvětlila arbitráži dopingový nález tak, že si omylem vzala dědovy léky na srdce

Číst článek

„Práva na intelektuální vlastnictví maskota Bing Dwen Dwen, jako je patent a copyright, vlastní organizační výbor pekingských olympijských her,“ zdůraznily čínské úřady.

Maskot letošních zimních olympijských her Bing Dwen Dwen si získal nečekanou popularitu a reklamní předměty s jeho podobou, včetně žádaných plyšových hraček, se na mnoha místech rychle vyprodaly. Čínská média už informovala, že spekulanti prodávají olympijské plyšáky za desetinásobek jejich původní ceny 200 jüanů.

Kvůli proticovidovým opatřením se většina lidí nemá šanci na olympijské hry dostat, a pořídit si maskota je nejbližší kontakt, jaký mohou obyvatelé Číny mít s olympiádou konající se v jejich zemi.

V pondělí čínské úřady informovaly o případu muže, který vyráběl padělané figurky olympijského maskota. Soud ho poslal na rok do vězení a navíc dostal pokutu ve výši 40 000 jüanů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme