Krasobruslař Březina poprvé v kariéře na vrcholné akci nepostoupil do volných jízd. Skončil 25.

Krasobruslař Michal Březina na olympijských hrách v Pekingu pokazil krátký program a poprvé v kariéře nepostoupil na vrcholné akci do volných jízd. Obsadil 25. místo. Díky rekordní známce 113,97 bodu vede trojnásobný mistr světa Nathan Chen z USA. Dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju z Japonska pravděpodobně třetí zlato za sebou nepřidá, po chybě v úvodu krátkého programu je až osmý s bezmála devatenáctibodovou ztrátou na Chena.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krasobruslař Michal Březina na olympijských hrách v Pekingu pokazil krátký program a poprvé v kariéře nepostoupil na vrcholné akci do volných jízd

Krasobruslař Michal Březina na olympijských hrách v Pekingu pokazil krátký program a poprvé v kariéře nepostoupil na vrcholné akci do volných jízd | Foto: Aleksandra Szmigiel | Zdroj: Reuters

Březina ubral jednu otáčku úvodnímu čtvernému salchowu a pak upadl na závěr kombinace trojitého flipu s trojitý toeloopem. „Proskočil jsem, nešel jsem do rotace. Chtěl jsem toho čtveráka skočit až moc perfektně a místo toho, abych do toho šel, tak jsem si to pak rozmyslel,“ řekl bronzový medailista z mistrovství Evropy 2013 Radiožurnálu.

Hodnotím to pozitivně, říká krasobruslař Březina o osmém místě v premiérové týmové soutěži

Číst článek

Získal 75,19 bodu, což bylo o bod a půl méně než v týmové soutěži, kde úvodní čtverný skok odepsal úplně. Po evropském šampionátu a soutěži družstev pokazil krátký program potřetí za sebou.

Bojoval i s nervozitou. „Ta nervozita tam byla možná trochu větší. Chtěl jsem hlavně zajet líp než v té týmové soutěži a to mě možná znervóznělo trochu víc místo toho, abych si jel to svoje,“ poznamenal v době, kdy ještě měl naději na postup. Známka z týmové soutěže by mu okamžitě k jistotě stačila, od finále ho dělilo 97 setin.

Po vystoupení marně čekal, jestli ho někdo z osmnácti zbývajících závodníků pustí do volných jízd. Nejvíce pokazil Rus Andrej Mozaljov, ale i on se udržel o dvě místa a dva body před Březinou. Jen dva ze čtyřiadvaceti krasobruslařů se dostali do finále s pádem. Vlajkonoš české výpravy Březina mezi ně nepatřil a po desátých místech z Vancouveru 2010 a Soči 2014 a šestnácté pozici z Pchjongčchangu při své poslední olympijské účasti zapsal nejhorší výsledek pod pěti kruhy.

Hanju prakticky bez šance

Nespadl ani Hanju, přesto prakticky přišel o šanci na třetí olympijské zlato za sebou. Proskočil úvodní čtverný salchow a ani výborný výkon ve zbytku programu mu nabranou ztrátu nedokázal nahradit. Získal 95,15 bodu, od medaile ho dělí více než deset bodů.

„Necítil jsem nic špatného až do odrazu. Když jsem se odrazil, byla tam nějaká díra. Při šestiminutovém rozbruslení jsem využil jiné místo a cítil jsem se velmi dobře. V závodě jsem se s hudbou trochu posunul a najel jsem do díry. Byla to nehoda,“ vysvětlil Hanju.

Březinová předvedla v Pekingu životní krátký program, krasobruslaři ale v týmové soutěži končí

Číst článek

Japonsko má přesto na průběžných stupních vítězů dva zástupce. Na druhé příčce se usadil osmnáctiletý úřadující vicemistr světa Juma Kagijama, hned za ním je obhájce olympijského stříbra Šoma Uno. Vládce posledních sezon Chen vede s téměř šestibodovým náskokem a rázně zaútočil na vysněné olympijské zlato.

V Pchjongčchangu se Chen selháním v krátkém programu připravil o medaili a v úterý na něm bylo znát mimořádné soustředění. Zvládl čtverný flip, trojitý axel i kombinaci čtverného lutzu s trojitým toeloopem, po níž se přímo na ledě viditelně zaradoval.

Pak se uvolnil a famózní jízdou nakonec překonal o více než dva body Hanjuův světový rekord. „Myslím, že to bylo velmi blízko mému maximu. Vždycky jsou věci, které můžete zlepšit, které můžete udělat o trochu lépe, ale celkově jsem velmi šťastný,“ řekl.

Volné jízdy krasobruslařů začnou ve čtvrtek ve 2.30 SEČ.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Krasobruslení:
Muži - krátký program: 1. Chen (USA) 113,97 bodu, 2. Kagijama 108,12, 3. Uno (oba Jap.) 105,90, 4. Čcha Čun-hwan (Korea) 99,51, 5. Kvitelašvili (Gruz.) 97,98, 6. Brown (USA) 97,24, ...25. Březina (ČR) 75,19 - nepostoupil do volných jízd.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme