Česko - Švýcarsko 2:1 po nájezdech. Brankář Hrubec v rozstřelu zářil a zajistil Čechům první výhru

Čeští hokejisté dokázali ve svém druhém utkání na olympijských hrách v Pekingu vyhrát nad Švýcarskem 2:1 po samostatných nájezdech a získávají tak na turnaji první body. Hrdinou vyrovnaného zápasu se stal brankář Šimon Hrubec, který vychytal pět švýcarských nájezdů. Jediný český nájezd proměnil David Krejčí.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 12:30 11. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Smejkal v zápase proti Švýcarsku

Jiří Smejkal v zápase proti Švýcarsku | Foto: Annegret Hilse | Zdroj: Reuters

Čeští hokejisté vstoupili do zápasu podobně aktivně jako do utkání s Dánskem, tentokrát to ale mělo i gólový efekt. Střelu Lukáše Kloka dorazil do brány se štěstím Jiří Smejkal. Švýcaři ale dokázali relativně rychle odpovědět, v 8. minutě procedil během přesilovky Haas zblízka puk mezi betony brankáře Šimona Hrubce.

Trenér českých hokejistek: Na holky jsem hrdý, proti Američankám podaly fantastický obětavý výkon

Číst článek

Druhá třetina nenabídla tak akční podívanou, oba týmy hrály opatrně, mírně aktivnější byli možná Švýcaři. Čechy podržel v závěru brankář Hrubec, který na zadní tyči kryl střelu Andrese Ambühla. 

V podobném duchu se neslo i třetí dějství zápasu, který oba týmy nutně potřebovaly vyhrát. V šanci byl Lukáš Sedlák, ale po střele Ronalda Knota dorážel jen těsně vedle švýcarské brány. Až ke konci zápasu se obě mužstva začala dostávat do velmi dobrých příležitostí – Tomáš Hyka netrefil při dorážce prázdnou bránu, na druhé straně utekl Janis Moser, ale zastavil ho Hrubec.

Utkání tak šlo do prodloužení čtyř proti čtyřem. Drama mohl rozhodnout Tomáš Kundrátek, ale jeho ránu z první vychytal brankář Leonardo Genoni. Švýcarský gólman si poradil i se střelou Romana Červenky. V českém brankovišti naopak dvakrát dobře zasahoval Hrubec.

Kýžené rozuzlení zápasu tak přinesly až nájezdy. Hrubec v první sérii přečetl Ambühlovu kličku, zatímco David Krejčí nekompromisně proměnil. Ve druhé sérii neuspěl ani Sven Andrighetto, ani Šulák. Podobně proběhla i třetí série, kde za Čechy neproměnil Kovář. Po dalším zákroku českého gólmana mohl rozhodnout Michal Řepík, ale bekhendem neproměnil. 

Hrdinou se tak stal brankář Hrubec. Vychytal totiž i pátý nájezd z pěti a zajistil českému týmu první vítězství na olympijských hrách v Pekingu.

Výsledky hokejového turnaje na olympijských hrách v Pekingu

ČR - Švýcarsko 2:1 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Smejkal (Klok, H. Zohorna) , rozhodující nájezd Krejčí - 9. G. Haas (Andrighetto). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Bruggemann (USA) - Lazarev (Rus.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 834.

Švédsko - Slovensko 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Nordström (L. Bengtsson, Friberg), 19. Wallmark (Pudas, Tömmernes), 20. Friberg (Holm, Nordström), 58. C. Klingberg (Lander, Bromé) - 59. Slafkovský (Nemec). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Schräder (Něm.) - Obwegeser (Švýc.), Oliver (USA). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 653.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme