České hokejistky neudržely senzační vedení s USA a po prohře 1:4 se s olympiádou loučí

Velká hokejová senzace se nakonec nekonala. Ačkoliv šly české hokejistky ve čtvrtfinále olympijského turnaje proti obhájkyním zlata z USA do vedení díky gólu Pejzlové, favoritky dokázaly skóre ve třetí třetině otočit. Češky tak po prohře 1:4 na svých historicky prvních olympijských hrách končí.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 9:32 11. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České hokejistky v zápase s USA

České hokejistky v zápase s USA | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Češky do zápasu s favoritkami turnaje vstoupily dobře, aktivně bruslily a v první třetině zvládly ubránit tři přesilovky. Národní tým držela především brankářka Klára Peslarová, která v prvním dějství kryla hned 16 střel soupeře. 

Ve druhé třetině nastavený trend pokračoval a Češky šly do senzačního vedení teprve ze své druhé střely na bránu. Útok středem zakončila do prázdné brány po odrazu Michaela Pejzlová a česká lavička bouřila nadšením. 

Gólová radost českých hokejistek | Foto: Brian Snyder | Zdroj: Reuters

Vedení ale dlouho nevydrželo, ve 26. minutě se díky důrazu v brankovišti prosadila z dorážky Hilary Knightová. Svěřenkyně trenéra Tomáš Paciny dostaly na závěr druhé třetiny ještě možnost pětiminutové přesilovky kvůli tvrdému faulu Američanek u mantinelu, stejně jako v celém turnaji se ale z početní výhody neprosadily, Peslarová naopak musela krýt výpady oslabených obhájkyň zlata.

Ve třetí třetině českým hokejistkám evidentně docházely síly a Američankám se převážně bránily. Ačkoliv přežily několik velkých šancí, favoritky dokázaly otočit skóre – střelu Lee Steckleinové od modré nešťastně tečovala jedna z obránkyň mezi betony Peslarové.

Reprezentantky pak nevyužily další přesilovku a jejich sen o postupu se rozplynul tři minuty před koncem. Savannah Harmonová se ocitla u odraženého puku a z dorážky ho poslala do sítě – 3:1.

Češky zkusily na poslední minutu ještě hru bez brankářky, ale početní převahy opět nevyužily. Naopak k puku s dostala Kendal Coyneová-Schofieldová a trefila prázdnou bránu. Ženský hokejový tým tak končí na své premiérové olympiádě ve čtvrtfinále.

„Pro golmanku je tohle ten nejlepší zápas, co může být,“ řekla Radiožurnálu brankářka Peslarová, která nakonec pochytala neuvěřitelných 57 střel. „Holky mi pomohly a já se snažila pomoct jim, na některé střely jsem byla bohužel krátká. Odcházíme ale se vztyčenou hlavou a jsem hrdá na holky a jejich výkon. Za čtyři roky snad znovu,“ dodala.

bac, pka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme