Třetí dávka očkování, před odletem test. Český olympijský výbor představil opatření pro sportovce

Test na covid těsně před odletem, doporučená třetí dávka očkování pro olympioniky a povinné očkování pro jejich doprovod. Tak zní podmínky a doporučení expertního zdravotního týmu Českého olympijského výboru pro sportovce před cestou na Hry do Pekingu. Těmi experti doplnili už známé nařízení z čínské strany, podle kterého se sportovci musí nechat otestovat dva týdny a poté pět až šest dní před odletem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý kanoista Martin Doktor

Bývalý kanoista Martin Doktor | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Český olympijský výbor řešil letos v létě velkou blamáž, když se několik českých sportovců při cestě na letní olympijské hry do Tokia nakazailo koronavirem na palubě letadla. A místo soutěžení pod pěti kruhy skončili v izolaci. Jak ukázala svědectví, sportovci a jejich doprovod většinově nedodržovali na palubě letadla protikoronavirová opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jaká opatření čekají české olympioniky před odletem do Pekingu

„14 dní je dáno i čínskou stranou, protože je to nejdelší inkubační doba covid onemocnění a posledních pět dní je další kritický bod,“ řekla bývalá hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Podmínka PCR testu těsně před odletem do Pekingu a doporučení třetího očkování pro sportovce vytvořila zdravotnická rada expertů.

Ta vznikla proto, aby se český tým vyhnul podobným problémům, které měl při cestě na letní Hry do Tokia.

„Nejde o ty mediální scény, které jsme měly po Tokiu, to už jsem zahodil ve složce do skříně. Teď se snažíme o to, aby sportovci přijeli do Pekingu a byli schopní závodit,“ uvedl sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

V radě expertů kromě Rážové zasedá třeba i epidemiolog Roman Prymula nebo hlavní lékař olympijského týmu Jiří Neumann.

Společně dostali i úkol, aby vytvořili manuál opatření, který by měl platit na palubě letadla při cestě do Pekingu.

„Jsou to opatření, která platila i do Tokia, ale teď je zpřísníme a budeme více kontrolovat a to ze všech stran, i ze strany provozovatele letu,“ řekl Doktor, který na základě doporučení expertů do Číny nechá vypravit pro část sportovců charterový let od komerčních společností a taky objedná větší letadlo. Zimní olympijské hry v Pekingu začínají 4. února příštího roku.

Pavel Tylšar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme