Nutili ji k návratu do Běloruska, teď musí opustit hry. Olympijský výbor zasáhl v kauze atletky Cimanouské

Mezinárodní olympijský výbor odebral v souvislosti s vyšetřováním kauzy sprinterky Krysciny Cimanouské akreditaci dvěma členům běloruské výpravy. Olympijskou vesnici v Tokiu musí opustit reprezentační trenér Jurij Mojsevič a funkcionář Artur Šumak, kteří údajně atletku proti její vůli nutili k návratu do vlasti.

Tokio (Aktualizováno: 10:11 6. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cimanouská krátce poté, co na tokijském letišti Henada požádala o pomoc japonskou policii

Cimanouská krátce poté, co na tokijském letišti Henada požádala o pomoc japonskou policii | Zdroj: Reuters

„V zájmu běloruských sportovců, kteří ještě zůstávají v Tokiu, odebral včera večer Mezinárodní olympijský výbor v rámci předběžného opatření akreditaci oběma funkcionářům,“ oznámil v pátek Mezinárodní olympijský výbor.

Případ Cimanouské ukazuje, jak jsou všichni v Bělorusku odkázáni na milost režimu, říká analytik

Číst článek

Mojsevič a Šumak už olympijskou vesnici opustili, mají ale možnost se proti rozhodnutí odvolat.

Čtyřiadvacetiletá sprinterka se s běloruskými funkcionáři dostala do konfliktu, když na sociálních sítích kritizovala vedení běloruského olympijského týmu. Reprezentační trenér a funkcionář ji poté údajně nutili, aby se z japonské metropole předčasně vrátila do vlasti. 

Cimanouská se místo toho v neděli obrátila na letišti v Tokiu na japonskou policii, požádala o ochranu a poté na polské ambasádě o humanitární vízum, které dostala. Azyl Cimanouské nabízelo také Česko.

Do Varšavy přiletěla běloruská atletka z Tokia ve středu večer. Ve čtvrtek pak vystoupila na tiskové konferenci, na které poděkovala polské vládě a všem, kteří jí pomohli.

Přestaňte se bát, vzkázala Bělorusům Cimanouská z Varšavy. Doufá, že bude moct pokračovat v kariéře

Číst článek

„Když jsem byla v olympijské vesnici, jeden z trenérů našeho týmu mi řekl, že musím oznámit, že jsem zraněná. Pokud to neudělám, mohla bych mít doma problémy,“ popsala ve čtvrtek sportovkyně.

Z vlasti uprchl i její manžel, a to hned poté, co se o nové kauze kolem Cimanouské dozvěděl. Útočiště hledá na Ukrajině.

Bělorusko tvrdí, že Cimanouská byla z národního týmu vyřazena kvůli svému psychickému stavu. Ona sama už dříve pro BBC uvedla, že žádnými psychickými problémy netrpí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme