Co přinesla olympijská neděle: Erbanová má bronz, hokejisté ovládli skupinu

Medailová sbírka české výpravy na hrách v Pchjongčchangu se v neděli rozrostla o další cenný kov. Rychlobruslařka Karolína Erbanová vybojovala na půlkilometrové trati bronz. Dařilo se i hokejistům, kteří porazili Švýcarsko a postupují přímo do čtvrtfinále.

Pchjončchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Erbanová slaví po bronzovém závodě s českou vlajkou.

Karolína Erbanová slaví po bronzovém závodě s českou vlajkou. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Ve 2.15 českého času začal obří slalom lyžařů. Žádná senzace se tentokrát nekonala, zlato získal favorizovaný Marcel Hirscher. Rakouský závodník tak má z Pchjongčchangu už druhou zlatou medaili, tu první získal v kombinaci. Na startu byli i čtyři Češi, obě kola ale dokončil jen jeden z nich – Filip Forejtek. Dvacetiletý lyžař obsadil 31. příčku.

Ve čtvrt na osm začala štafeta běžkařů na 4x10 kilometrů. Zlatou medaili vybojovali Norové, kteří tak získali v Pchjongčchangu pro svou zemi už páté zlato v běžeckém lyžování. Česká čtveřice Aleš Razým, Martin Jakš, Petr Knop a Michal Novák byla desátá. Češi na Nory ztratili více než čtyři minuty a oproti olympiádě v Soči před čtyřmi lety si o dvě místa pohoršili.

V 8.40 nastoupila hokejová reprezentace do utkání proti Švýcarsku. Češi věděli, že v případě jakékoliv výhry vyhrají skupinu a zajistí si přímý postup do čtvrtfinále. A to se jim nakonec povedlo, Švýcary porazili nakonec 4:1. „Skvělá oslabení, využitá přesilovka. Takhle by to mělo vypadat,“ radoval se po zápase obránce Ondřej Němec. Ve čtvrtfinále se ve středu střetnou s vítězem duelu Slovensko-USA.

Pět minut po dvanácté začal v ledovém korytu závod dvojbobů. Česko reprezentují dvě posádky - Dominik Dvořák s Jakubem Noskem a Jan Vrba s Jakubem Havlínem. Po prvním dni je první dvojice 14., druhá drží 23. příčku. Vedou podle očekávání Němci. Závod pokračuje v pondělí ve stejný čas.

Deset minut po závodě dvojbobů startoval biatlonový závod s hromadným startem s těsnou koncovkou. O vítězství Francouze Martina Fourcada muselo rozhodnout až přezkoumání cílové fotografie. Ondřej Moravec dojel na 11. místě, Michalu Krčmářovi se závod nepovedl a skončil až šestadvacátý.

Pak už přišel závod, který přinesl české výpravě šestou medaili – Karolína Erbanová získala v rychlobruslařském závodě na 500 metrů bronz, nestačila jen na Japonku Kodairovou a Korejku Lee Sang-hwa. Pro českou závodnici, která před čtyřmi lety udělala přelomové rozhodnutí a odešla trénovat do Nizozemska, to byl životní úspěch. „Já se v tom nizozemském týmu cítím jako doma. Oni nosí oranžovou, já ne, ale trošku oranžová jsem," řekla po závodě Erbanová k působení v nizozemském týmu.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme