Vedení Českého olympijského výboru se zatím volit nebude, rozhodl soud

Městský soud v Praze zakázal Českému olympijskému výboru (ČOV) uspořádat pondělní volby vedení. Soud v předběžném opatření nařídil ČOV, aby se zdržel rozhodování mimo zasedání pléna. ČTK o tom informoval předseda Autoklubu ČR Jan Šťovíček, který návrh na předběžné opatření podal. Olympijský výbor v reakci uvedl, že rozhodnutí soudu bere na vědomí.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 21:33 19. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru | Zdroj: Profimedia

Volby předsedy a dalších členů výkonného výboru ČOV se měly konat 24. května. Volit se mělo parlamentní formou, tedy tajným hlasováním v pražském sídle ČOV. To Šťovíček napadl a soud mu vyhověl.

„Rozhodnutí soudu bereme na vědomí, nicméně než se s ním podrobně seznámíme, nebudeme ho více komentovat,“ uvedl olympijský výbor v oficiálním vyjádření.

„Již podruhé mi dal Městský soud v Praze zapravdu, když předběžným opatřením zakázal konání voleb do Výkonného výboru ČOV pro porušení mého pasivního volebního práva. Jsem rád, že akceptoval i moji argumentaci ve prospěch konání transparentních voleb, kdy s ohledem na současnou epidemickou situaci již není důvod pro distanční volby, jako tomu bylo v únoru,“ napsal ČTK Šťovíček a připomněl například valnou hromadu Českého atletického svazu.

Městský soud zakázal Českému olympijskému výboru uspořádat volby vedení už v únoru. Tehdy vyhověl podnětům Šťovíčka a předsedy Sdružení sportovních svazů ČR Zdeňka Ertla, kteří napadli své vyřazení ze seznamu kandidátů do výkonného výboru.

Vrchní soud v Praze ale po odvolání ČOV označil v dubnu obě předběžná opatření za nezákonná.

„Vyhlásili jsme volbu už v lednu způsobem, který schválilo 70 ze 79 členů pléna. Volby se neuskutečnily kvůli destrukčním krokům některých našich členů. Tyto kroky soud uznal za nezákonné, a proto je logické, že volby dokončíme v původním způsobu, tak jak ho členové schválili,“ řekl v pondělí předseda ČOV Jiří Kejval na setkání s médii.

Český olympijský výbor uspěl s odvoláním u Vrchního soudu, volbě nového vedení nic nebrání

Číst článek

S formátem voleb nesouhlasil ani Filip Neusser, který měl být Kejvalovým protikandidátem. Neusser rovněž požadoval svolání řádného pléna. V pondělí ale po Milanu Hniličkovi převzal post předsedy Národní sportovní agentury a novinářům o den později řekl, že se kandidatury vzdá.

V reakci na verdikt soudu Neusser uvedl, že dlouhodobě upozorňoval na nedemokratičnost voleb.

„Ignorování podnětů ze sportovního prostřední předsedou Jiřím Kejvalem vedlo k opakovanému zrušení voleb pražským soudem a budou se tak další volby muset řešit v době, kdy by se měl ČOV výhradně soustředit na vyslání sportovců na olympiádu,“ uvedl v prohlášení Neusser.

V pondělí to měl být čtvrtý pokus o uspořádání voleb. Loni na podzim ČOV dvakrát chystal klasické plénum, ale ani jednou se kvůli epidemiologické situaci v Česku nemohlo uskutečnit.

Ještě před soudním verdiktem se k chystaným volbám předsedy olympijského výboru vyjádřil také výkonný výbor České unie sportu. „Navržený náhradní způsob voleb je nadbytečný, netransparentní, nedůstojný a bude zpochybňován se všemi důsledky,“ uvedlo vedení ČUS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme