Cyklistka Van Vleutenová se v cíli závodu radovala ze zlata. Nevěděla ale o soupeřce před sebou

Senzační olympijskou vítězkou ženského cyklistického závodu v Tokiu se stala Rakušanka Anna Kiesenhoferová. Favorizované Nizozemky závod nezvládly, obhájkyně zlata z Ria Anna van der Breggenová skončila až 15., její krajanka Annemiek van Vleutenová brala stříbro, myslela si však, že jede o olympijský triumf. Cílem projela s rukama nad hlavou. „Nevěděla jsem, že je před pelotonem ještě závodnice. Myslela jsem, že jedeme o zlato,“ přiznala.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V cíli se radovaly z vítězství dvě cyklistky, jen Rakušanka Kiesenhoferová (vlevo) ale oprávněně

V cíli se radovaly z vítězství dvě cyklistky, jen Rakušanka Kiesenhoferová (vlevo) ale oprávněně | Zdroj: Koláž iROZHLAS.cz / Reuters

V cyklistických závodech, jako jsou olympijské hry či mistrovství světa, kdy závodníci a závodnice reprezentují své země, nesmí mít v uchu vysílačky, závod je tak obtížněji kontrolovatelný a živelnější.

„Únik měl náskok jedenáct minut. Olympiáda je závod, kde nemáme týmové rádio, takže musíme počítat, kolik jezdců z úniku už jsme sjeli a kdo zbývá,“ popisovala po závodě Van Vleutenová.

„Jely jsme se poradit k autu, ale ve finále stejně musíte počítat. Došly jsme k tomu, že to bylo v pořádku, ale neměly jsme správné informace. Bylo to zmatené,“ přiznala stříbrná medailistka.

Nešťastné okamžiky Nizozemku Van Vleutenovou potkaly i na olympijských hrách v Riu de Janeiru před pěti lety, když při sjezdu při útoku na zlato ošklivě spadla a závod nedokončila. Při pádu utrpěla otřes mozku a tři praskliny obratle.

Třicetiletá Kiesenhoferová strávila celý závod o délce 137 kilometrů v úniku a pro zlato si dojela s náskokem minuty a čtvrt. Únik čítal zprvu pět uprchlic a cyklistky si vypracovaly více než desetiminutový náskok. Až do posledních kilometrů se vedle Kiesenhoferové udržely před hlavním polem Izraelka Omer Šapiraová s Polkou Annou Plichtovou, ale těm došly síly.

Naprosto nečekaný triumf Kiesenhoferové dokumentuje, že od roku 2017, kdy jezdila za ženský tým stáje Lotto-Soudal, nemá podepsaný profesionální kontrakt.

Pro bronz si nakonec dojela Italka Elisa Longová Borghiniová, jediná česká zástupkyně ve startovním poli Tereza Neumanová obsadila 33. místo.

Ženy - závod s hromadným startem (137 km):

1. Kiesenhoferová (Rak.) 3:52:45, 2. Van Vleutenová (Niz.) -1.15, 3. Longová Borghiniová (It.) -1.29, 4. Kopecká (Belg.) -1.39, 5. Vosová (Niz.), 6. Brennauerová (Něm.), 7. Riveraová (USA), 8. Cavalliová (It.) všechny -1.46, ...33. Neumanová (ČR) -7.02.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme