Olympiáda by podle japonských expertů měla být bez diváků. Rozhodnutí padne v pondělí

Skupina předních japonských zdravotnických expertů v pátek varovala, že konání letních olympijských her v Tokiu by mohlo zvýšit počet nákaz koronavirem v zemi. V případě, že olympiáda bude, je nejjistější variantou zákaz diváků na tribunách, uvedli podle agentury Reuters ve své zprávě experti.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bude olmypiáda v Tokiu s diváky, nebo ne? To zatím není jasné

Bude olmypiáda v Tokiu s diváky, nebo ne? To zatím není jasné | Foto: Stanislav Kogiku / SOPA Images | Zdroj: Reuters

Závěry zveřejněné ve zprávě, která vznikla pod vedením zdravotnického poradce Šigerua Omiho, jsou v rozporu s prohlášením předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotové. Ta tento týden listu Sankei šimbun řekla, že by chtěla na olympijské stadiony pustit až 10 000 diváků.

Další tenista z elitní pětky nebude startovat na olympiádě. Thiem se chce připravit na Wimbledon

Číst článek

O tom, že na sportovní svátek nebudou smět přicestovat žádní zahraniční diváci, bylo rozhodnuto už v březnu. Pořádání olympiády, která má začít 23. července, se ale organizační výbor nemíní vzdát. Zrušení olympijských her, které byly kvůli epidemii nemoci covid-19 již loni odloženy, by vyšlo organizátory, tokijskou vládu, sponzory a pojišťovny velmi draho, píše Reuters.

„Tato událost je jiná než běžné sportovní akce vzhledem k jejímu rozsahu a zájmu veřejnosti a také proto, že se kryje s letními prázdninami... Existuje riziko, že pohyb lidí a příležitosti ke kontaktu během olympiády přispějí k šíření infekce, což vyvine tlak na zdravotní systém,“ uvedli zdravotničtí experti v pátek zveřejněné zprávě.

„Uspořádání her bez diváků představuje nejméně riskantní možnost,“ dodali.

Konec stavu nouze

Konečné rozhodnutí týkající se přítomnosti domácích diváků padne na schůzce, které se zúčastní organizátoři olympiády, zástupci Mezinárodního olympijského výboru, Mezinárodního paralympijského výboru, japonské vlády a tokijské metropolitní vlády. Schůzka by se mohla konat již v pondělí.

„Chci, aby byla olympiáda s diváky. Na schůzku půjdu s tímto názorem,“ řekla listu Sankei šimbun předsedkyně organizačního výboru Hašimotová.

Nálada mezi Japonci před olympiádou? ‚Těší se a omlouvají se, že hry nebyly už loni,‘ říká Doktor

Číst článek

Japonská vláda ve čtvrtek rozhodla, že od neděle zruší stav nouze v devíti prefekturách, včetně Tokia. Umožňuje to pokles případů nákazy koronavirem. Některá opatření ale nadále zůstanou v platnosti.

Expertní skupina pro boj s koronavirem uvedla, že úřady by měly být připraveny stav nouze znovu vyhlásit, jestliže začne množství infekcí narůstat. Pokud na tribuny vpustí diváky, pak by měla být dodržována velmi přísná opatření. Diváci by například měli být pouze z řad obyvatel oblasti, kde se příslušný stadion nachází.

Renomovaný lékař a někdejší představitel Světové zdravotnické organizace Šigeru Omi již počátkem června prohlásil, že pořádat olympijské hry uprostřed pandemie infekční nemoci „není normální“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme