Ester Ledecká se zapsala do olympijských dějin. Po lyžích získala v Koreji zlato i na snowboardu

Snowboardistka Ester Ledecká (uprostřed) po vítězném finále na olympiádě v Pchjongčchangu.

Ester Ledecká je první ženou historie, která vyhrála zlatou olympijskou medaili na stejných hrách ve dvou různých sportech. Po nečekaném vítězství v super-G ovládla i paralelní slalom na snowboardu.

Pchjongčchang (Aktualizováno: 7:01 24. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká si pod dohledem svého servismana Petra „Olsena“ Kouřila ve startovní bráně zatleskala, plácla si do helmy a o necelou minutu později definitivně vstoupila do historie zimních olympijských her.

Němka Selina Jörgová postupně ztrácela. Češka vedla ve své oblíbené červené dráze, kterou si vybírala do všech vyřazovacích jízd, od začátku. Zkušená Němka nestačila a Ledecká se radovala z náskoku 46 setin. Čeští fanoušci v hledišti si opět mohli obrátit bundy na zlatou stranu. 

Ledecká vstoupila do olympijských dějin jako první žena, která získala na jedněch zimních hrách dvě zlata v odlišných sportech. Mezi muži to v minulosti dokázali dva, a to před téměř stoletím a shodně v běhu na lyžích a severské kombinaci. Prvním byl Nor Thorleif Haug na premiérových ZOH v Chamonix 1924, o čtyři roky později ve Svatém Mořici ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten.

Dvakrát zlatá Ester Ledecká. Od dětských úspěchů k zápisu do historie

Číst článek

Těsné semifinále

Bronzovou medaili má Němka Ramona Theresia Hofmeisterová, která Ledecké připravila těžkou zkoušku v semifinále. Češka si vybrala levou červenou dráhu, jenže Němka byla na začátku rychlejší, vedla o metr, o dva. Na prvním mezičase měla náskok 24 setin.

Pak ale zlatá medailistka lyžařského super-G zrychlila. Dotáhla se a dokonce šla do lehkého vedení, bývalá juniorská mistryně světa pod tlakem chybovala a spadla. Ester Ledecká si po dramatu na trati pohodlně dojela pro postup. 

Ve čtvrtfinále Ester Ledecká bojovala s mladou Rakušankou Natalií Ulbingovou, loňskou mistryní světa ve slalomu. První třetinu ze 37 branek projely obě závodnice vedle sebe, pak ale Češka poodojela a vyhrála téměř o vteřinu.

Olympijský rok Ester Ledecké: Jak žije dívka, která uhranula nejen sportovní svět

Číst článek

Do osmifinále nastoupila ve čtvrté jízdě proti Švýcarské obhájkyni zlaté medaile Patrizii Kummerovou ze Švýcarska. Po vyrovnaném startu lépe zvládla přechod do plošší pasáže trati a hladce postoupila do čtvrtfinále o sedm deseti sekundy. 

Ledecká s Kummerovou na sebe narazily i před čtyřmi lety na olympiádě v Soči, tehdy osmnáctiletá Češka se Švýcarkou prohrála ve čtvrtfinále. V Soči však byly obě v jiné roli: mladičká Ledecká na snowboardu mezi elitou začínala a limitovaly ji problémy se zády, Kummerová byla celkovou vítězkou Světového poháru.

V roli favoritky

Dvaadvacetiletá Ledecká tak přesně týden po šokujícím triumfu na lyžích potvrdila na snowboardu roli hlavní favoritky. Do obřího slalomu nastoupila v této sezoně šestkrát, pětkrát z toho vyhrála.

Celkově vyhrála 37 ze 38 vyřazovacích duelů, ať už to bylo ve Světovém poháru, na mistrovství světa, nebo na olympijských hrách. Jedinou výjimkou bylo na konci ledna čtvrtfinále v bulharském Bansku, kde upadla.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme