Bez hráčů z NHL máme daleko větší šanci, věří před startem olympijského hokejového turnaje Jágr

Krátce po druhé hodině odpoledne vstoupí čeští hokejisté do olympijského turnaje v Pekingu zápasem proti Dánsku. Turnaje na zimních hrách se už podruhé za sebou neúčastní hráči ze zámořské NHL a mrzí to i jednoho z nejslavnějších českých sportovců Jaromíra Jágra. Ale pro Čechy v tom vidí výhodu. „Máme teď mnohem větší šanci,“ myslí si olympijský vítěz z Nagana.

Tento článek je více než rok starý.

Kladno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr | Foto: Stringer | Zdroj: Reuters

Co se týče skupiny B, ve které se Češi utkají postupně s Dánskem, Švýcarskem a Ruskem, nemusí jít o tak zásadní prvek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor s Jaromírem Jágrem před olympijským turnajem si poslechněte zde

Síla kádru složeného z hráčů z NHL, kde tuzemský hokej poslední roky spíš ztrácí pozice a důležitost jeho vyslanců klesá, by se zřejmě projevila až v klíčových vyřazovacích soubojích s hokejovými velmocemi.

V první stovce bodování zámořské soutěže jsou pouze tři čeští legionáři Pastrňák, Hertl a Palát a i Jaromíru Jágrovi je jasné, že by národní tým v zápasech s Kanadou, USA, Švédskem nebo Ruskem byl při účasti nejlepších velkým outsiderem.

Špatná forma, kontroverzní nominace a nepříjemní soupeři. Hokejový tým chce na olympiádě překvapit

Číst článek

Neúčasti McDavida, Ovečkina, Matthewse a dalších ale Jágr lituje: „Pro nás diváky je to škoda. Chtěl bych vidět nejlepší Kanaďany, Američany i Rusy a Švédy.“

Jaromír Jágr reprezentoval Česko na pěti zimních olympiádách, ze kterých si odvezl dvě medaile. Hned na té první v Naganu vybojovali Češi slavné zlato a o osm let později v Turíně bronz.

Při každé své olympijské účasti se Jágr potkával se spoluhráči i soupeři z NHL, protože od Nagana po Soči zámořská soutěž posílala na hry svoje hráče.

Jediné měřítko je olympiáda

V současnosti mají hokejoví fanoušci naději na zápolení hvězdných reprezentací pouze za předpokladu, že se znovu uskuteční Světový pohár. Ani ten podle Jágra kvalit olympijských turnajů s hráči z NHL nedosahoval.

„Je to nejlepší soutěž, co může být. Hráči jsou v půlce sezony v nejlepší formě. Ne každý se dokáže přizpůsobit Světovému poháru, když má dlouhou sezonu play-off, aby byl v top formě. Buď se připraví dobře a odnese to sezona v NHL, což by málokdo riskoval. A nejde, aby hráč trénoval celý rok,“ vysvětlil hráč extraligového Kladna.

„Olympiáda je podle mě jediné měřítko, kdy proti sobě nastoupí ti nejlepší v top formě,“ dodal. 

Češky neproměnily ani jeden samostatný nájezd. V rozhodujícím zápase skupiny tak podlehly Japonkám

Číst článek

Začínající hokejové klání v Pekingu má také své specifikum dané čím jiným než koronavirem.

I přípravný kemp české reprezentace značně narušily opakované výpadky hráčů způsobené pozitivními testy, vždyť ani se začátkem olympiády není kádr trenéra Pešána kompletní a čeká se na přílet uzdraveného útočníka Michaela Špačka.

Mimořádně přísná opatření v Pekingu, spojená s obrannou proti šíření nákazy, podle Jágra naruší regulérnost olympijského turnaje.

Jan Pěruška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme