Švédští hokejisté zvítězili ve čtvrtfinále nad Kanadou, v boji o finále se postaví proti Rusku

Švédští hokejisté zdolali ve čtvrtfinále olympijských her v Pekingu Kanadu 2:0 a v pátek je čekají v boji o finále obhájci zlatých medailí Rusové. Vítěznou branku vstřelil v čase 50:15 útočník Lucas Wallmark, který se s pěti góly dotáhnul v čele tabulky střelců na sedmnáctiletého Slováka Juraje Slafkovského. Při power play pojistil výhru Anton Lander. Gólman Lars Johansson udržel poprvé na turnaji čisté konto.

Peking (Aktualizováno: 17:20 16. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Švédska se radují z postupu do semifinále olympijského turnaje

Hokejisté Švédska se radují z postupu do semifinále olympijského turnaje | Zdroj: Reuters

Kanaďané neobhájí medaili z Pchjongčchangu, kde v duelu o 3. místo porazili českou reprezentaci.

‚Až mám husí kůži.’ Slovenští hokejisté stále nemohou uvěřit, že budou bojovat o olympijské medaile

Číst článek

Bez cenného kovu z olympiády budou poprvé od Turína v roce 2006, kde skončili sedmí. V roce 2010 ve Vancouveru i o čtyři roky později v Soči s hvězdami z NHL triumfovali.

Švédové jsou od zisku svého druhého olympijského zlata v Turíně podruhé v semifinále, před osmi lety získali stříbro.

Takticky hraný zápas dlouho nenabízel moc šancí. Už po 33 sekundách měli Švédové výhodu přesilové hry po McBainově faulu na Pudase, ale tým kouče Claudea Juliena se ubránil.

Švédové odolali při Nordströmově trestu, při kterém si gólman Lars Johansson poradil se střelami Weala a Tambelliniho. Tomkins kryl Folinovu střelu a na druhé straně prověřil švédského gólmana Cracknell.

V úvodu druhé části se Švédové bránili při Folinově trestu, při kterém pálil od modré čáry Noreau a šance měli Tambellini či O'Dell. Kanaďané odolali při vyloučení za špatné střídání. Ve 28. minutě si kanadský gólman poradil se zakončením Bromého. Neuspěl ani Holmberg.

Dlouho bez branek

Na druhé straně zahrozil po Powerově přihrávce Ferraro. Z brejku se dostal do nebezpečného zakončení Lander, ale Tomkins zasáhl vyrážečkou. V 35. minutě při Wealově vyloučení sebral Švédům hned po čtyřech sekundách přesilovku Lander a bezbrankový stav se nezměnil.

Skóre tuhého defenzivního souboje otevřel až v 51. minutě Wallmark, který z levého kruhu vystřelil a bránící Wotherspoon tečí hokejkou přizvedl puk, který zamířil do bližšího horního rohu branky mimo Tomkinsův dosah. Snaha Kanaďanů byla marná a 110 sekund před koncem pojistil výhru do prázdné branky Lander.

Čtvrtfinále: Švédsko - Kanada 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávka: 51. Wallmark, 59. Lander (Holmberg). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Romasko (Rus.) - Hancock (USA), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 950.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme