Hokejisté Švédska a Kanady si zajistili přímý postup do čtvrtfinále. Čechy čekají Slováci, nebo Američané

Švédové porazili na olympijském turnaji v Pchjongčchangu Finsko 3:1 a jako nejlepší tým skupiny C si podobně jako Češi ve skupině A a Rusové ve skupině B zajistili přímý postup do čtvrtfinále. Přímý postup si zajistila i Kanada, která si bez problémů poradila s domácí Koreou a je nejlepším týmem na druhých místech.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédští hokejisté se radují po výhře nad Finskem.

Švédští hokejisté se radují po výhře nad Finskem. | Foto: Joel Marklund | Zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Švédové vstoupili do utkání proti Finsku dobře a v polovině první třetiny překonali brankáře Koskinena, jenže radost jim překazil rozhodčí, který po konzultaci s videorozhodčím rozhodl, že skórující Lindhold dosáhl gólu vysokou holí. Do vedení tak šli Švédové až v 15. minutě po úniku Landera.

Česko - Švýcarsko 4:1. Hokejisté vyhráli skupinu a postupují přímo do čtvrtfinále

Číst článek

Finové vyrovnali hned zkraje druhé třetiny díky pohotovému Kemppainenovi, který doklepl puk do branky po nahození Miiky Koivista. Švédům vrátil vedení zpět v polovině třetí třetiny dorážející Zackrisson. A konečný stav 3:1 pro Švédsku určil trefou do prázdné branky Möller.

Korejci se dokázali otřepat ze sobotního debaklu se Švýcarskem 0:8, a přestože měla Kanada převahu, dokázali jí dlouho odolávat podobně jako v úvodním duelu s Českem. Výjimečný byl zápas pro šest kanadských rodáků v korejských barvách - gólmana Matthewa Daltona, obránce Erica Regana, Alexe Plantea, Bryana Younga a útočníky Brocka Radunskeho a Michaela Swifta.

Kanada vedla od osmé minuty, když se přesnou střelou prosadil Thomas. V 35. minutě prohrávali Korejci 0:2. Gragnaniho střelu odraženou od zadního mantinelu doklepl za Daltona O'Dell.

Ve 44. minutě inkasovali domácí potřetí, když se po pravé straně prohnal kolem I Ton-ka Lapierre a z úhlu prostřelil Daltona mezi nohy. Domácí gólman pak pochytal několik šancí, ale v 59. minutě při trestu Kim Sang-uka ještě nestačil na dorážku Brulého.

Češi vyzvou ve čtvrtfinále Slováky, nebo Američany

Čeští hokejisté budou ve středečním čtvrtfinále na olympijských hrách v Pchjongčchangu bojovat o první účast mezi nejlepší čtyřkou od bronzu z Turína 2006 proti vítězi úterního osmifinálového duelu mezi Spojenými státy americkými a Slovenskem. Svěřenci trenéra Josefa Jandače nastoupí ke klíčovému souboji ve 4.10 českého času v hale v Kangnungu. V případě postupu by je čekal v pátečním semifinále vítěz duelu mezi výběrem olympijských sportovců z Ruska a jedním z dvojice Slovinsko - Norsko.

Jako jediní z medailistů z minulých her v Soči v roce 2014 musejí do kvalifikace o čtvrtfinále obhájci bronzu Finové, kteří narazí na domácí Koreu. V případě postupu je čekají Kanaďané, kteří ovládli poslední dva turnaje pod pěti kruhy.

Už nyní je tak jisté, že všichni medailisté ze Soči své pozice neobhájí. Držitelé stříbra z roku 2014 Švédové narazí ve čtvrtfinále na úspěšnější tým ze souboje mezi Švýcarskem a Německem.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:

Skupina C:

Švédsko - Finsko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Lander (Omark, Fasth), 49. Zackrisson (Fransson), 60. Möller (Omark) - 22. Kemppainen (Koivisto, Junttila). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Gouin (Kan.) - Kaderli (Švýc.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 3861.

Skupina A:

Korea - Kanada 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Thomas (Genoway, Wolski), 35. O'Dell (Gragnani, Klinkhammer), 44. Lapierre (D. Roy), 59. Brulé (Ch. Lee, D. Roy). Rozhodčí: Kubuš (SR), Stricker - Fluri (oba Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 6038.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme