Zlatý hattrick. Schoutenová ovládla v Pekingu i závod s hromadným startem, Belgie slaví historický triumf

Závěrečné olympijské závody rychlobruslařů s hromadným startem vyhráli Belgičan Bart Swings a Irene Schoutenová. Nizozemská hvězda završila soutěže na ledovém oválu v Pekingu ziskem třetího zlata a celkově čtvrtého cenného kovu. Swings navázal na stříbro z premiérového představení disciplíny na předchozích hrách v Pchjongčchangu a pro Belgii vybojoval první zlato ze zimních olympijských her po 74 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemská rychlobruslařka Irene Schoutenová

Nizozemská rychlobruslařka Irene Schoutenová | Foto: USANA VERA | Zdroj: Reuters

Devětadvacetiletá Schoutenová, jež už v Pekingu ovládla vytrvalostní závody na 3000 a 5000 metrů a v závodě družstev získala bronz, porazila v závěrečném finiši Ivanii Blondinovou z Kanady o šest setin sekundy. Před čtyřmi lety získala v hromadném závodu bronz.

Bojovala jsem o medaili ve dvou sportech, fanoušci si to mohli užít, těšilo Ledeckou

Číst článek

Třetí dojela ve finále plném pádů Italka Francesca Lollobrigidaová. Kvůli zranění z tréninku nenastoupila k poslednímu startu v Pekingu Nikola Zdráhalová.

Třicetiletý Swings rovněž předvedl v závěru závodu skvělý finiš a přespurtoval všechny soupeře. Naposledy na ZOH uspěla belgická sportovní dvojice Micheline Lannoyová a Pierre Baugniet v krasobruslení v roce 1948.

O další cenné kovy se podělili Korejci. Druhý skončil Čchong Če-un, obhájce zlata I Sung-hun má bronz. Souboj s dvojicí korejských rychlobruslařů těsně prohrál trojnásobný mistr světa Joey Mantia z USA a po fotofiniši skončil pod stupni vítězů čtvrtý.

Dalším karambolem v Pekingu skončil sen o obhajobě zlata pro Nanu Takagiovou. Japonka ztroskotala v semifinále po pádu ve stejné zatáčce, v níž skončila na zemi i ve finále soutěže družstev. V té její zaváhání stálo Japonky zlato.

Závod s hromadným startem:
Muži: 1. Swings (Belg.) 63, 2. Čchong Če-un 40, 3. I Sung-hun (oba Korea) 20, 4. Mantia (USA) 10, 5. Aldoškin (Rus.) 6, 6. Cučija (Jap.) 6, 7. Wenger (Švýc.) 4, 8. Ičinohe (Jap.) 3, 9. Bergsma (Niz.) 3, 10. Odor (Rak.) 2.

Ženy: 1. Schoutenová (Niz.) 60, 2. Blondinová (Kan.) 40, 3. Lollobrigidaová (It.) 20, 4. Kilburgová (USA) 10, 5. Kim Pone-um (Korea) 6, 6. Maltaisová (Kan.) 6, 7. Zujevová (Běl.) 4, 8. Satová (Jap.) 3, 9. Pechsteinová (Něm.) 3, 10. 10. Czyszczonová (Pol.) 2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme