Je první biatlonistkou se zlatem ze tří olympiád. 'Jsem vděčná Slovensku,' říká Kuzminová

Na začátku kariéry se mohla cítit trochu nechtěná, teď je ale definitivně biatlonovou legendou. Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová jako první žena v historii svého sportu získala zlato na třech různých olympijských hrách.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová vyhrála v Pchjongčchangu závod s hromadný startem.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová vyhrála v Pchjongčchangu závod s hromadný startem. | Foto: Andrew Medichini | Zdroj: AP

„Už jsem víckrát vyjádřila svůj vděk Slovensku, zemi, která mi dala znovu šanci být sportovkyní. Po tom příběhu, co jsem zažila v Rusku, mi začali věřit, že i žena s děckem se dokáže vrátit do sportu a být úspěšná,“ říká Kuzminová.

Co připravilo Vítkovou o druhou medaili? Bolavá záda i omyl po poslední střelbě

Číst článek

Za Rusko rodačka ze Sibiře závodila naposledy v roce 2006, pak ji z reprezentace kvůli mateřským povinnostem vyloučili, ona přijala slovenské občanství, rychle se naučila jazyk a právě tady v Pchjongčchangu získala Anastasia Kuzminová už jako Slovenka svou první velkou medaili - stříbro z MS, po kterém ji mimochodem Rusové lákali zpátky, ale marně.

„Před devíti lety jsem získala chuť vítězit, protože jsem tehdy nevyhrála. Chtěla jsem zlatou medaili z každého závodu, do kterého nastoupím. A to se mě drží doteď,“ říká třiatřicetiletá biatlonistka.

A i když mistryní světa stále není, stihla se za tu dobu stát nejúspěšnější slovenskou olympioničkou historie. Kromě tří stříbrných medailí má zlato z Vancouveru, Soči i Pchjongčchangu. Tak co za čtyři roky z Pekingu?

„Nepředpokládám, že bych dokázala vydržet ještě do dalších olympijských her,“ usmívá se Anastasia Kuzminová.

O tom, že po téhle sezoně ukončí kariéru, už ale není tak přesvědčená jako dřív. Ještě by prý přece jen ráda získala zlato ze světového šampionátu a konečně poprvé v kariéře sestřelila 20 terčů v jednom závodě. V tom posledním vítězném se o tenhle úspěch připravila závěrečnou ranou.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme