Český olympijský výbor připustil možnost odškodnění nakažených sportovců z leteckého speciálu

Český olympijský výbor (ČOV) je ochoten jednat o možném odškodnění kvůli leteckému speciálu na olympijské hry do Tokia, po kterém měli čtyři sportovci a další dva členové české výpravy pozitivní testy na koronavirus. Na úterní tiskové konferenci to uvedl předseda ČOV Jiří Kejval. Bude ale záležet na tom, zda to umožní podmínky smluv, které olympijský výbor uzavřel se sportovci a sportovními svazy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:36 10. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval, předseda českého olympijského výboru

Jiří Kejval, předseda českého olympijského výboru | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

K odškodnění sportovců v úterý vyzval ČOV předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Kvůli nakažení beachvolejbalistů Markéty Nausch Slukové a Ondřeje Perušiče se ozval také volejbalový svaz a agentura Sportfin zastupující Perušiče se Schweinerem.

‚Žádné systémové pochybení.‘ Vyšetřování letu do Tokia zjistilo jen nedostatečné zakrývání nosu a úst

Číst článek

„Pokud někomu dáme peníze, tak to musí být na nějakém právním podkladu. Pokud se ukáže, že je na to právní nárok, tak všechno uhradíme,“ řekl Kejval.

Neumí si se šéfem českého sportu představit další spolupráci. Případnou osobní odpovědnost zástupců ČOV, kteří byli v leteckém speciálu, bude řešit 6. září výkonný výbor ČOV.

Zasedací pořádek

Lidi, kteří šli do čtrnáctidenní karantény jako blízké kontakty nakaženého Voráčka, na místě definovala japonská strana.

Z letadla tam poslala jen osoby, které seděly bezprostředně u Voráčka, nikoliv ty ob jednu řadu, jako byli plážoví volejbalisté. Kejval ujistil, že o usazení a pohybu pasažérů v letadle dostali Japonci pravdivé informace.

Vypjaté emoce

Rozčílilo ho chování předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera, který na rozdíl od ČUS a volejbalistů ostře vystupoval proti ČOV v průběhu olympijských her.

„Všichni to dali v průběhu olympijských her stranou s výjmkou Národní sportovní agentury. Pan Neusser byl v Tokiu a vůbec se s námi nebavil. Pak přijel do Česka a začal vytvářet vlastní příběhy. To bylo strašné. To není můj názor, ale to je názor všech. To co nám předvedl pan Neusser, to je největší dno, co jsem zažil ve sportu. Myslím si, že je to úplná katastrofa. Ten člověk by měl popřemýšlet, proč v té funkci je. Když jsme na olympiádě a bojujeme za Českou republiku, tak musíme táhnout za jeden provaz a nemůžeme dělat takovéhle scény,“ rozčiloval se nezvykle emotivní Kejval.

Neusser, který proti němu měl kandidovat do čela ČOV, se v úterý nechtěl pouštět do osobní přestřelky.

„Já jsem kritizoval fakt, že organizace se stamilionovým rozpočtem, která dokonce dostane vládní letadlo pro sto padesát lidí, převáží tímto letadlem čtrnáct sportovců. A těchto čtrnáct sportovců není Český olympijský výbor schopen bezpečně dopravit do dějiště olympijských her. Tohle lajdáctví a amatérismus způsobilo několika sportovcům životní sportovní tragédii a jediné, čeho se dočkali, byla bagetelizace celého skandálu, snaha hodit problém na sportovce a vyšetřovací zpráva, která absolutně alibisticky vyviňuje ČOV. A to, že pan Kejval nemá ani kuráž se sportovcům podívat do očí a omluvit se jim, je na tom celém nejsmutnější,“ uvedl pro ČTK.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme