Ruská krasobruslařka může i přes dopingovou kauzu v Pekingu závodit, ceremoniál jí ale odepřeli

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová, která měla před olympijskými hrami pozitivní dopingový nález, se může v Pekingu zúčastnit soutěže žen. Rozhodl o tom Sportovní arbitrážní soud CAS.

Peking (Aktualizováno: 10:51 14. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamila Valijevová

Kamila Valijevová | Zdroj: Reuters

Mezinárodní olympijský výbor v prohlášení na webu uvedl, že verdikt arbitráže respektuje a startu Valijevové bránit nebude. Rozhodl se však odložit medailový i květinový ceremoniál, pokud ruská krasobruslařka skončí na stupních vítězů.

Peking, den 11.: Český dvojbob zatím dvanáctý, skokani ani Pančochová na finále nedosáhli

Číst článek

Valijevová měla pozitivní test v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu, výsledky kontroly ale byly zveřejněny až poté, co patnáctiletá krasobruslařka pomohla Rusku ke zlatu v olympijské soutěži družstev.

Ruská antidopingová agentura sice nejprve Valijevové zastavila činnost, poté ale suspendaci zrušila. Proti tomu se odvolal Mezinárodní olympijský výbor a mezinárodní antidopingová agentura i bruslařská unie.

CAS ale po šestihodinovém slyšení uvedl, že zákaz startu by Valijevové způsobil nenapravitelnou škodu. Arbitráž to zdůvodnila především načasováním zveřejnění výsledků dopingové kontroly.

Bez ceremoniálu

„Za to, že o výsledcích bylo informováno v průběhu olympijských her, nemohla. Načasování bylo zásadním pochybením,“ citovala agentura Reuters prohlášení CAS, který se zabýval výhradně startem Valijevové v závodě žen.

O výsledcích soutěže družstev, kterou Rusko vyhrálo před USA a Japonskem, arbitráž nerozhodovala. Slavnostní ceremoniál týmové soutěže, která skončila před týdnem, se dosud neuskutečnil.

„Tohle se velmi pravděpodobně v průběhu olympijských her nevyřeší,“ uvedl mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. „Je to politováníhodné, ale musíme dodržovat dané postupy,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme