Kanadská vláda podpořila kandidaturu Calgary na ZOH 2026. Olympiáda by se do Kanady vrátila po 16 letech

Kanadská vláda podpořila kandidaturu Calgary na pořádání zimních olympijských her v roce 2026. V největším městě provincie Alberta by se mohl sportovní svátek uskutečnit podruhé po roce 1988. Kanada byla hostitelem ještě v roce 2010, kdy se hry konaly ve Vancouveru.

Tento článek je více než rok starý.

Calgary / Kanada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské můstky v Calgary by v roce 2026 už použít nešly

Olympijské můstky v Calgary by v roce 2026 už použít nešly | Zdroj: Wikipedia

Dnešek je velkým krokem kupředu pro město Calgary i naše společné úsilí," komentoval rozhodnutí federální i provinční vlády generální ředitel Kanadského olympijského výboru Chris Overholt.

Olympijské hry dostaly Calgary na mapu světa, navíc byly ziskové. I proto o ně město znovu usiluje

Číst článek

„Máme ve městě sportovní dědictví a víme, že můžeme hostit skvělé hry. S našimi partnery z vlády Alberty a kanadské vlády víme, že jednáme v nejlepším zájmu našich občanů,“ uvedl v oficiálním stanovisku starosta Calgary Naheed Nenshi.

Calgarský starosta připomíná zimní olympiádu, která se ve městě konala v roce 1988. Českoslovenští reprezentanti získali v Kanadě celkem tři medaile, jednu stříbrnou a dvě bronzové.

Podle předběžných odhadů z loňského roku by měla olympiáda stát 4,6 miliardy dolarů. Město už investovalo zhruba 6 milionů dolarů do přípravy nabídky kandidatury.

Podpora vlády je jedním z klíčových kroků v úspěšné kandidatuře. Zájem o organizaci ZOH za osm let mají také Stockholm, Sion, společně Milán s Turínem a Štýrský Hradec se Schladmingem a také Sapporo. V Asii však budou příští zimní hry (2022 Peking) i letní v roce 2020 (Tokio).

Mezinárodní olympijský výbor v říjnu MOV na zasedání v Buenos Aires rozhodne, které z uchazečů přijme do výběrového řízení. Pořadatele her 2026 pak vybere příští rok v září v Miláně.

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme