'Přivítejte hosty z Pchjongjangu.' Pár dní před ZOH se u Soulu našly propagandistické letáky z KLDR

V horách nedaleko jihokorejské metropole Soulu byly o víkendu nalezeny propagandistické letáky, které do země zřejmě vyslal severokorejský režim. Letáky, které byly jen několik dní před začátkem zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu patrně shozeny z horkovzdušného balonu, vybízejí Jihokorejce, aby přivítali na olympiádě „hosty z Pchjongjangu“, informovala v pondělí agentura AP.

Soul (Jižní Korea) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický leták s olympijskými maskoty ZOH v Pchjongčchangu

Propagandistický leták s olympijskými maskoty ZOH v Pchjongčchangu | Zdroj: Reuters

KLDR počátkem tohoto roku oznámila, že její delegace se olympijských her zúčastní. Povede ji formálně nejvyšší představitel země Kim Jong-nam.

Na letácích jsou rovněž vyobrazeni olympijští maskoti – bílý tygr a černý medvěd, kteří vybízejí: „Pojďme do Kesongu! Pojďme do Diamantových hor!“

Severní Koreu bude na olympiádě v Pchjongčchangu zastupovat její oficiální nejvyšší představitel

Číst článek

Kesong je název společné korejské průmyslové zóny na severokorejské straně hranice, kterou Jižní Korea uzavřela v roce 2016 v reakci na raketové a jaderné testy KLDR. Podle Soulu využívala Severní Korea devizy z Kesongu na nákup materiálu pro své zbrojní programy.

Také severokorejské letovisko v Diamantových horách bylo pro chudou KLDR v minulosti vítaným zdrojem příjmů, které jí poskytovaly turistické návštěvy Jihokorejců. Tyto návštěvy byly pozastaveny v roce 2008 poté, co byla v této oblasti jedna z jihokorejských turistek zastřelena severokorejským vojákem, když omylem vstoupila do zakázané vojenské zóny.

I jihokorejští aktivisté pravidelně používají horkovzdušné balony k posílání letáků či bankovek přes demilitarizovanou zónu oddělující oba korejské státy do Severní Koreje.

Propagandistický leták s olympijskými maskoty ZOH v Pchjongčchangu | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme