‚Říkali, že bych měl být jako bobisti‘. A tak Jamajčan Alexander napodobil legendární Kokosy na sněhu

Možná znáte film Kokosy na sněhu, který je o týmu jamajských bobistů, který se probojoval až na zimní olympiádu. Podobný příběh teď prožívá jiný jamajský sportovec na hrách v Pekingu, lyžař Benjamin Alexander. Ten rozhodně neútočil na přední příčky. Zájem o něj byl ale podobný, jako kdyby vyhrával.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamajský lyžař Benjamin Alexander

Jamajský lyžař Benjamin Alexander | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

„Někteří lidi nevěří, že jamajskej bob zvítězí...“

Možná právě tato nebo nějaká jiná hláška vám utkvěla v paměti z filmu Kokosy na sněhu. Legendární komedie je o týmu jamajských bobistů, kteří startovali na zimních olympijských hrách v Calgary v roce 1988.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celou reportáž Barbory Kovaříkové o příběhu Jamajčana Benjamina Alexandera si poslechněte zde

Pád jamajského bobu vypadal tehdy v ledovém korytě hrozivě, všechno ale nakonec dobře dopadlo. Podobně neuvěřitelný příběh na letošních olympijských hrách v Pekingu teď zažívá alpský lyžař Benjamin Alexander.

Je také z Jamajky a stejně jako bobisté, i on je prvním jamajským sportovcem v lyžování, který startuje pod pěti kruhy.

Už ne kokosy, ale oheň na sněhu. Jamajka bude mít po 24 letech na olympijských hrách čtyřbob

Číst článek

„Posledních 10 let jsem žil jako profesionální DJ. Vlastně – i díky tomu jsem se dostal k lyžování, jsem taky z Jamajky a všichni mi říkali, měl bys být jako bobisti a dotáhnout to až na zimní olympiádu. Tak jsem si řekl proč ne a začal jsem lyžování brát trochu víc vážně. No a teď jsem tady!“ vysvětluje Alexander.

Nadšení z účasti rozhodně neskrývá. „Je to tady úžasné. Víte, mít možnost lyžovat na stejné sjezdovce s těmi nejlepšími, to se může stát snad jen jednou za život. Je tady spousta sněhu, organizátoři dělají skvělou práci, je to prostě neuvěřitelné,“ dodal.

Jako přes kopírák

Je to skoro jak přes kopírák, nejen bobisté v roce 1988, ale i Alexander byl vlajkonošem celé výpravy při slavnostním zahájení. V Pekingu závodil přesně podle coubertinovského hesla: není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Nastoupil do obřího slalomu, už po prvním kole ztrácel na Švýcara Odermata 35 vteřin. Protože olympijská pravidla jsou jiná než ve světovém poháru, mohl jet Jamajčan i druhé kolo. Dojel a celkově skončil 46. i díky tomu, že přes 40 závodníků v soutěži vypadlo.

„Cítil jsem se líp než v prvním kole, trať byla pomalejší, víc zatočená. Ztratil jsem ještě víc času než v prvním kole, ale dává to smysl, protože to bylo náročnější. Nedělal jsem si srandu, když jsem po prvním kole říkal, že mě bolí záda,“ líčil nadšený Alexander.

„Jsem prostě starý a tímto bych tak rád oznámil konec mé profesionální kariéry. Je na čase, aby přišla další generace a lyžovala mnohem lépe než já,“ přiznal jamajský reprezentant.

Teď závodní kombinézu vymění za tepláky. Na příští olympijské hry by jel rád, tentokrát v roli trenéra.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme