Čeští olympionici dostanou za medaile miliony, sportovci z jiných zemí dokonce nemovitosti

Čeští sportovci zatím na olympijských hrách v Tokiu vybojovali osm cenných kovů. Za čtyři zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili patří zatím Česku 14. příčka v pořadí všech zúčastněných zemí. Národní sportovní agentura na svých stránkách zveřejnila finanční odměny, které sportovcům za vybojované medaile náleží. Olympijští vítězové z jiných zemí obdrží mimo finanční odměny například dům.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kajakář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek

Kajakář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek | Zdroj: Profimedia

Podle tiskové zprávy, kterou NSA zveřejnila na svých oficiálních stránkách, se odměny za medaile od minulé olympiády v Pchjongčchangu nezměnily.

Radost je o to větší, že se nám to povedlo oběma, shodují se zlatí olympionici Prskavec s Krpálkem

Číst článek

Olympijský vítěz si za zlato přijde na 2,4 milionů korun, stříbrný medailista pak na 1,8 a 1,2 milionu obdrží český sportovec, který si na krk v Tokiu pověsil bronzový kov.

„Jsem přesvědčen, že si sportovci zaslouží odměny do poslední koruny. Propagace naší země po celém světě, o kterou se zasloužili olympijští medailisté, má pro Českou republiku nevyčíslitelnou hodnotu,“ okomentoval odměny medailistům předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Schválili jsme odměny sportovcům, kteří na letošních olympijských hrách v Tokiu získají pro Českou republiku medaili.

🥇 2,4 mil. korun
🥈 1,8 mil. korun
🥉 1,2 mil. korun

Tiskovou zprávu najdete zde 👇 agenturasport.cz/vedeni-nsa-sch…

17:45 – 02. 08. 2021

3

Výše odměn je ale výrazně vyšší, než před pěti lety v brazilském Riu. Tam bral jediný zlatý medailista judista Lukáš Krpálek za zlato o 650 tisíc méně, než letos, tedy 1,75 milionu korun.

České deblistky

V případě deblového tenisového páru Kateřina Siniaková - Barbora Krejčíková dostane každá z hráček milion a 590 tisíc korun.

Spolu se třemi stříbrnými medailemi - střelce Davida Kosteleckého, kanoisty Lukáše Rohana a tenisky Markéty Vondroušové a jedním bronzem šermíře Alexandra Choupenitche vyplatí zatím Narodní Sportovní agentura sportovcům dohromady skoro 17 milionů korun.

Totožné prémie byly schváleny i pro medailisty z paralympijských her, které v Tokiu začínají po skončení olympiády - konkrétně 24. srpna.

Nejen peníze, ale i dům

Zajímavostí je srovnání českých sportovců s úspěšnými olympioniky z ostatních států. Například historicky první olympijská vítězka z Filipín, kterou se stala vzpěračka Hidilyn Diazová, dostala od prezidenta své země Rodriga Duterteho slib, že kromě téměř dvaceti milionů korun, obdrží také dům.

Na v přepočtu 13 milionů korun se může těšit i další sportovkyně, která pro svoji zemi vybojovala historické zlato.

Thajská taekwondistka Panipak Wongpattanakitová je pro svůj národ hrdinkou a po příletu na rodný Phuket svému guvernérovi dokonce poděkovala v kleče a svoji zlatou mu na chvíli půjčila, aby si ji pověsil na krk.

Překvapivě bohaté Japonsko je však z pozice hostitelské země olympijských her ke svým reprezentantům při vyplácení medailových odměn mnohem skromnější. Domácí držitel zlaté medaile dostane v přepočtu necelý jeden milion korun.

Medailové pořadí zemí
Země Z S B Celkem
1. Čína 32 21 16 69
2. USA 24 28 21 73
3. Japonsko 19 6 11 36
4. Austrálie 14 4 13 31
5. Velká Británie 13 17 14 44
6. Tým ROV 12 22 18 52
7. Německo 8 8 14 30
8. Jižní Korea 7 3 9 19
9. Francie 6 10 8 24
10. Nizozemsko 6 7 7 20
15. Česká rep. 4 3 1 8
Tabulka je platná k 3. 8. 2021 16:50.
Aktuální medailové pořadí zemí naleznete zde.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme