Jsem si jistá, že nedopovala, říká trenérka Valijevové. Arbitráž rozhodne o případu v pondělí

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová se podle své trenérky stala v Pekingu buď obětí fatální shody okolností, nebo dobře promyšleného plánu. Nebo obojího. Eteri Tutberidzeová si je jistá, že patnáctiletá závodnice, která měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní dopingový test na zakázanou látku trimetazidin, je čistá a nevinná. Sportovní arbitrážní soud (CAS) bude projednávat případ v neděli, rozhodnout má v pondělí.

Peking (Aktualizováno: 12:39 12. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krasobruslařka Kamila Valijevová

Krasobruslařka Kamila Valijevová | Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL | Zdroj: Reuters

Soutěž žen na olympijských hrách v Pekingu, jejíž je Valijevová favoritkou, začne v úterý. Trenérka mladé Rusky nepochybuje o nevině.

„Jsem si naprosto jistá. Pro nás to není věta, ale axiom - to není třeba dokazovat,“ řekla Tutberidzeová ruské televizní stanici Channel One.

Doping krasobruslařky Valijevovové se potvrdil, její další start na olympijských hrách je nejistý

Číst článek

Podivila se, proč mohla Valijevová startovat na olympijských hrách, když neprošla dopingovou kontrolou 25. prosince. „Buď je to osudová náhoda, nebo velmi pečlivý plán. Nevím, možná obojí. Doufám, že nás v tom naše vedení nenechá, bude nás bránit a prokáže naši nevinu,“ uvedla úspěšná trenérka.

Podle ruských funkcionářů mohla za prodlevu mezi kontrolou a oznámením výsledků testu koronavirová karanténa pracovníků stockholmské laboratoře, která vzorek zpracovávala.

Valijevová v Pekingu pomohla Rusům k vítězství v týmové soutěži a nyní čeká, zda bude moci startovat mezi jednotlivkyněmi. Na sobotním tréninku podle agentury AP působila úřadující mistryně Evropy rozechvěle a rozplakala se. Slavnostní vyhlášení soutěže družstev se zatím stále neuskutečnilo.

Odvolání

Ruská antidopingová agentura Valijevové po zveřejnění pozitivního nálezu pozastavila činnost, ale ve středu po jejím protestu nezávislá disciplinární komise suspendaci zrušila. Kvůli tomu se Mezinárodní olympijský výbor a Světová antidopingová agentura odvolaly k CAS.

Ten v sobotním prohlášení uvedl, že ostře sledovanou kauzu bude řešit tříčlenný panel rozhodců. Slyšení všech stran se uskuteční pomocí videokonference v neděli ve 13.30 SEČ.

„Celý náš tým strnul a očekává rozhodnutí. Bojíme se jakýchkoliv prohlášení, abychom něco neporušili a nepoškodili. Nevím, kdo o čem rozhoduje, ale doufám, že spravedlnost nějak zvítězí,“ uvedla Tutberidzeová.

Trimetazidin, který dopingová kontrola u její svěřenkyně odhalila, pomáhá krevnímu oběhu. Užívá se při léčbě anginy pectoris.

Případ vyvolal velké emoce a britští novináři ze zpravodajského sportovního webu Insidethegames, kteří se zprávou o dopingu přišli, čelili výhrůžkám smrtí na internetu a také urážkám od ruských kolegů. „Všichni bychom si měli vzít prášek na uklidnění, jak se říkalo za mých mladých let,“ uvedl podle agentury DPA mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) bude projednávat dopingový případ ruské krasobruslařky Kamily Valijevové v neděli, výsledek by měl oznámit o den později. Soutěž žen na olympijských hrách v Pekingu, jejíž je Valijevová favoritkou, začne v úterý

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme