‚Mizerná, trapná.‘ Čínská sociální síť blokuje ostrou kritiku proti chybující krasobruslařce Ču I

Nemilosrdná kritika za chybu při krátké jízdě v olympijské soutěži družstev se v Číně snesla na hlavu devatenáctileté krasobruslařky Ču I, která se jako Beverly Zhuová narodila ve Spojených státech. Na čínské sociální síti weibo ji uživatelé častovali výrazy jako „nestydatá“, „mizerná“ a „trapná“. Nakonec se rozhodli zakročit správci sítě a zakázali hashtag, pod kterým se kritika objevovala, informují v úterý světová média.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na sociální síti weibo neodpustili krasobruslařce Ču I její pády na olympiádě

Lidé na sociální síti weibo neodpustili krasobruslařce Ču I její pády na olympiádě | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Kritická smršť začala v neděli, kdy naturalizovaná krasobruslařka upadla při krátkém programu v soutěži týmů. Do nedělního odpoledne se hashtag #Ču-I-upadla dočkal více než 200 milionů zhlédnutí. Večer se správci weiba rozhodli k nezvyklému kroku a hashtag zakázali. Server neposkytl žádný důvod, odvolal se jen na „relevantní pravidla a politiku“.

Peking, den 5.: Ledecká získala pro Česko zlatou medaili, hokejistky padly s Japonskem po nájezdech

Číst článek

„Jsem naštvaná a trochu se stydím,“ řekla po soutěži uplakaná Ču I. „Myslím, že jsem cítila obrovský tlak, protože vím, že všechny v Číně překvapila nominace v ženské kategorii – a já všem chtěla dokázat, že na to mám. Bohužel se mi to nepovedlo,“ dodala v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Vyhledávání jména Ču I na weibu zůstalo viditelné – a v pondělí následovala další vlna nespokojenosti poté, co Ču I dvakrát pochybila při volné jízdě. Už během svého vystoupení se rozplakala a skončila poslední. „Nebreč. To mně se chce brečet,“ napsal na internet jeden z komentujících.

Čínští sportovci jsou pod ohromným tlakem, aby získali medaile a slávu pro svou zemi. A kritika, které nyní čelí Ču I, jen dokazuje, že na naturalizované sportovce mají Číňané ještě přísnější měřítko.

‚Kybernetická šikana‘

Už před olympijskými hrami mnozí Ču I vyčítali, že nemluví plynně čínsky. Někteří uživatelé sociálních sítí dokonce tvrdí, aniž by pro to měli důkazy, že Ču I získala místo na olympiádě díky prominentnímu postavení svého otce, počítačového vědce Ču Sung-čchuna, který ze Spojených států přešel na Pekingskou univerzitu.

Zahájení olympiády se zúčastnil i velvyslanec v Číně Tomšík. ‚Bylo to jeho rozhodnutí,‘ říká resort

Číst článek

Mladá krasobruslařka ale má i hrstku zastánců. Dokonce i Chu Si-ťin, donedávna šéfredaktor čínského deníku Global Times, který vychází pod záštitou ústředního deníku čínské komunistické strany Žen-min ž'-pao, kritizoval ty, kdo se Ču I vysmívají.

„Vylévat si emoce na tuto mladou sportovkyni, využívat sociální sítě k jejímu kamenování, když udělá chyby – to je kybernetická šikana. A bez ohledu na cokoli zašla příliš daleko,“ napsal Chu Si-ťin v komentáři, který se na síti dočkal četného sdílení.

Bývalá čínská krasobruslařka Čchen Lu, která v 90. letech získala dvě olympijské bronzové medaile, dodala, že chyby její mladé nástupkyně jen odrážejí tlak, pod kterým je, když závodí na světové akci před čínskými diváky.

„Největším problémem Ču I je nedostatek zkušeností,“ uvedla Čchen Lu na čínském zpravodajském webu Sohu. „Ještě nikdy nic podobného nezažila a je pod obrovským tlakem,“ podotkla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme