Krasobruslařské výsledky až po vyšetření dopingu Rusky Valijevové, ta nahlásila dva povolené preparáty

Výsledky olympijské soutěže krasobruslařek budou kvůli kauze hlavní favoritky Kamily Valijevové pouze předběžné a s hvězdičkou. Její pozitivní dopingový test vyšel najevo až během her v Pekingu a sportovní arbitráž CAS start povolila. Před prosincovou kontrolou, která odhalila stopy zakázané látky, Valijevová nahlásila užití dvou povolených přípravků. Podle agentury AP a listu New York Times jde o Hypoxen a L-carnitine.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 11:02 16. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská krasobruslařka podezřelá z dopingu Kamila Valijevová

Ruská krasobruslařka podezřelá z dopingu Kamila Valijevová | Foto: Enrico Calderoni | Zdroj: Reuters

Valijevová navzdory stresu vede po krátkém programu, i když v něm v úterý nebyla suverénní jako obvykle. Pokud po čtvrtečních volných jízdách získá cenný kov, neuskuteční se květinový ani medailový ceremoniál.

Ruská krasobruslařka může i přes dopingovou kauzu v Pekingu závodit, ceremoniál jí ale odepřeli

Číst článek

„U výsledků bude hvězdička, protože budou předběžné a bude se čekat na další vyšetřování,“ uvedl ve středu mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. V soutěži startuje také Eliška Březinová a v polovině jí patří nečekané 12. místo.

Prozatímní jsou také výsledky týmové soutěže, v níž Valijevová pomohla Rusku k olympijskému zlatu. MOV už dříve oznámil, že tyto medaile se během her předávat už nebudou.

Valijevová měla pozitivní test v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly a nález zakázaného trimetazidinu ale byly zveřejněny až po olympijské soutěži družstev. V lednu mladičká Ruska ovládla evropský šampionát.

Valijevová vysvětlila arbitráži dopingový nález tak, že si omylem vzala dědovy léky na srdce

Číst článek

Krátce před úterním krátkým programem vysvětlila dopingový nález užitím dědových léků na srdce. Analýza B vzorku se zatím neuskutečnila.

Ruská média uvedla, že se Valijevová údajně napila ze stejné sklenice jako děda. Podle listu New York Times odhalila kontrola v těle mladé krasobruslařky vzorky hned tří léků na srdce, přičemž zbylé dva kromě trimetazidinu jsou povolené.

Podle šéfa USADA Travise Tygarta je nahlášení těchto dvou preparátů v kombinaci s odhalením 2,1 nanogramu trimetazidinu v těle Valijevové „jasným náznakem, že se děje něco vážnějšího“.

„Tohle všechno užíváte ke zvýšení výkonnosti. Naprosto to podkopává důvěryhodnost obhajoby Valijevové,“ prohlásil Tygart.

Podle své matky je užívá Valijevová kvůli poruše srdečního rytmu a kvůli poruše prokrvení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme