Březinová předvedla v Pekingu životní krátký program, krasobruslaři ale v týmové soutěži končí

Eliška Březinová předvedla na zimních olympijských hrách v Pekingu životní krátký program, ale Češi v krasobruslařské soutěži družstev podle očekávání končí. Obsadili osmé místo. Do vedení se díky dalšímu suverénnímu výkonu Kamily Valijevové a chybám Američanky Karen Chenové dostali Rusové. Ti jsou zároveň jedinými evropskými zástupci ve finálové pětici, která pokračuje do volných jízd.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliška Březinová.

Eliška Březinová. | Foto: Evgenia Novozhenina | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletá Březinová se při olympijské premiéře pokusila o obtížnější kombinaci než na nedávném ME, místo dvou trojitých toeloopů zařadila trojitý lutz s trojitým toeloopem. Udělala chybu, když se mezi skoky protočila na ledě, ale udržela se na jedné noze, takže kombinaci nepřerušila. Když k tomu přidala trojitý flip a dvojitý axel, dostala se poprvé v kariéře přes 60 bodů. Osobní rekord z ME si vylepšila o 1,43 bodu na 61,05.

Čeští krasobruslaři zakončili první den týmové soutěže osmí. Na vedoucí USA ztrácí 16 bodů

Číst článek

V nabité konkurenci to stačilo na osmé místo a tato příčka patří českým krasobruslařům při premiéře v týmové olympijské soutěži i celkově. Získali za svá umístění 15 bodů a nechali za sebou týmy Německa a Ukrajiny, které jednu kategorii neobsadily, protože měly závodníky nakažené koronavirem. Na finále ztratili Češi sedm bodů.

Vedení po prvním soutěžním dnu neudrželi Američané. Při účasti Valijevové se prakticky bojovalo jen o druhé místo a Chenová selhala. Spadla při trojitém rittbergeru, nedotočila toeloop v kombinaci a skončila až pátá.

Naopak patnáctiletá Ruska potvrdila svou dominanci a za čistý krátký program s trojitým axelem znovu dostala přes 90 bodů. Druhou Japonku Wakabu Higučiovou nechala za sebou o více než patnáct bodů.

Výběr pod hlavičkou ruského olympijského výboru tak v polovině soutěže vede o dva body před USA. Třetí je s odstupem dalších pěti bodů Japonsko, které útočí na svou první olympijskou medaili z týmové soutěže družstev. Obhájci zlata Kanaďané jsou zatím čtvrtí, domácí Čína pátá.

Jako první absolvují volnou jízdu ještě v neděli muži. V pondělí vyvrcholí týmová soutěž volnými programy sportovních dvojic, tanečních párů a žen.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Krasobruslení - družstva:
Ženy - krátký program: 1. Valijevová (Rus.) 90,18, 2. Higučiová (Jap.) 74,73, 3. Schizasová (Kan.) 69,60, ...8. Březinová (ČR) 61,05.
Muži - volná jízda: 1. Kagijama (Jap.) 208,94, 2. Kondraťuk (Rus.) 181,65, 3. Zhou (USA) 171,44.
Průběžné pořadí: 1. Rusko 45 b., 2. USA 42, 3. Japonsko 39, ...8. ČR 15 – nepostoupila do volných jízd.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme