Čeští krasobruslaři zakončili první den týmové soutěže osmí. Na vedoucí USA ztrácí 16 bodů

Čeští krasobruslaři jsou po prvním dnu soutěže družstev na olympijských hrách v Pekingu osmí. K postupu do finálové pětice mají podle očekávání daleko. V krátkých programech mužů a sportovních dvojic a rytmickém tanci nasbírali dvanáct bodů a na páté Italy ztrácejí šest bodů. Díky dvěma výhrám vedou Američané s dvoubodovým náskokem před ruskými závodníky pod hlavičkou olympijského výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krasobruslaři Filip Taschler a Natálie Taschlerová

Natálie a Filip Taschlerovi | Foto: Raniero Corbelletti | Zdroj: Reuters

O největší bodový přísun pro české barvy se postarali Natálie a Filip Taschlerovi, kteří skončili šestí v rytmickém tanci.

Za solidní vystoupení na hudbu popové hvězdy Madonny získali známku 68,99 bodu, která byla o 73 setin nižší než na lednovém mistrovství Evropy. Porazili čtyři soupeře včetně Ukrajinců Oleksandry Nazarovové a Maksyma Nikitina, kteří na ME skončili před nimi.

V Tallinnu Březinu přibrzdil problém s bruslí, úspěch z volné jízdy by rád zopakoval i na olympiádě

Číst článek

Nečekané vítězství si v rytmickém tanci připsali Američané Madison Hubbellová a Zachary Donohue, kteří nechali za sebou i ruské spolufavority na olympijské zlato Victorii Sinicinovou a Nikitu Kacalapova.

Krátký program se ani na druhé vrcholné události sezony nevydařil Michalu Březinovi. Místo úvodního čtverného salchowu skočil jen dvojitý, což je v krátkém programu zásadní chyba.

Povinný je sólový trojitý nebo čtverný skok, takže dvě rotace znamenaly nulu za tento prvek. Nejzkušenější český krasobruslař, který večer při slavnostním zahájení ponese českou vlajku, se pak vzchopil a axel i kombinaci zvládl bez nejmenších problémů.

Známka 76,77 bodu byla sice daleko za jeho možnostmi, ale přece jen o pět bodů vyšší než za pokažený krátký program na ME. Zařadil se na sedmou příčku.

Chybovali i Žuková s Bidařem

První závodní test na olympijském ledu v Pekingu dopadl skvěle pro trojnásobného mistra světa Nathana Chena.

Dvaadvacetiletý Američan si vylepšil osobní rekord v krátkém programu na 111,71 bodu a přiblížil se na jedenáct setin absolutnímu rekordu dvojnásobného olympijského vítěze Juzurua Hanjua. Ten v pátek do soutěže družstev nenastoupil.

Japonci nasadili stříbrného medailistu ze ZOH 2018 Šomu Una, který skončil druhý.

Podobně jako Březina chybovala i sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař. Tentokrát upadl při sólovém trojitém toeloopu Bidař a partnerka neměla čistý výjezd z odhozeného lutzu.

Získali 56,70 bodu, což bylo o 2,3 bodu více než na ME, a obsadili osmou příčku.

Skvělé představení s nejlepšími známkami historie předvedly čínská a ruská sportovní dvojice, jejichž souboj se očekává v závěru her.

Suej Wej-ťin a Chan Cchung získali 82,83 bodu a porazili o devatenáct setin úřadující mistry světa Anastasii Mišinovou a Alexandra Galljamova.

Minimální rozdíl znamenal pro ruský tým další ztrátu v boji o týmové zlato. Američany Alexu Knierimovou a Brandona Fraziera porazili jen o jednu příčku.

Na chvostu desetičlenné soutěže jsou týmy Ukrajiny a Německa, kteří kvůli nákaze koronavirem neobsadili jednu kategorii.

I v těch ostatních je ale Češi porazili. Ztratili obhájci olympijského zlata Kanaďané, kteří jsou průběžně šestí. V neděli se vedle krátkého programu žen jedou také volné jízdy mužů, kam postaví své zástupce už jen pětice družstev. Soutěž vyvrcholí v pondělí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme