Olympijské zlato na trati 1500 metrů obhájila Kipyegonová, česká běžkyně Mäki doběhla poslední

Faith Kipyegonová z Keni obhájila v Tokiu zlato na 1500 metrů v olympijském rekordu 3:53,11. Sifan Hassanová z Nizozemska tři zlata nezíská, ve svém druhém finále doběhla třetí. Česká mílařka Kristiina Mäki byla mezi nejlepšími poslední, vrcholem pro ni byl postup do finále v národním rekordu 4:01,23.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio (Aktualizováno: 17:56 6. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristiina Mäki (vpravo).

Kristiina Mäki (vpravo). | Zdroj: Reuters

Hassanová, která měla v plánu tři zlaté v bězích od 1500 metrů po desítku, šla hned v úvodu do čela.

Zřejmě nechtěla, aby se opakovala situace z rozběhu, kde v tlačenici upadla a musela dohánět třicetimetrovou ztrátu.

Vedla ještě v polovině posledního kola, ale pak ji předstihla nejen Kipyegonová, ale i britská mistryně Evropy Laura Muirová. Hassanovou v krkolomné kombinaci čeká ještě sobotní desítka.

Vysněné finále

Mäki byla první českou běžkyní v olympijském finále na 1500 metrů. Postup do něj ji viditelně stál hodně sil a v pátek krok s elitou neudržela. Doběhla na třináctém místě v čase 4:11,76.

„Ve druhém kole mi úplně došly síly a začaly mi tuhnout ruce. Je prostě vidět, že třetí závod v pěti dnech už je na mě asi hodně a je tam co zlepšovat. I tak jsem ráda, že jsem se mohla do finále probojovat. Zkoušela jsem to, ale nešlo to dneska,“ komentovala svůj výkon pro Radiožurnál Mäki.

Závod se podle české běžkyně vyvíjel podobně, jako semifinále, ale narozdíl od středy si cíl nesplnila. Potěšila ji však podpora od fanoušků.

„Myslím, že se to rozeběhlo dost podobně, jako ve středu, takže mě to nezaskočilo a myslela jsem, že to zvládnu. Šla jsem do toho s čistou hlavu a dala jsem si malej cíl, abych nebyla poslední, což nevyšlo, takže odcházím trochu s nesplněným cílem. Moc děkuji všem, co mi fandili a psali mi, bylo vás fakt hodně a je to super podpora,“ chválila si devětadvacetiletá atletka.

Mäki se po návratu z Tokia ze všeho nejvíc těší na svého sedmiměsíčního syna, kterého vychovává společně s dalším českým atletem Filipem Sasínkem. „Těším se moc. Nevím, jak to jinak říct, než se se opravdu moc těším.“ Dodala.

jam, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme