Ledecká může být první sportovkyní po 90 letech se dvěma zlaty z různých sportů na jedné zimní olympiádě

Ester Ledecká se může stát teprve pátým sportovcem, který na zimních olympijských hrách získá dvě zlata v různých sportech. Pokud po senzačním triumfu v lyžařském superobřím slalomu ovládne i sobotní paralelní obří slalom na snowboardu, bude po 90 letech první a třetí celkově, kdo dokázal zvítězit v rozdílných odvětvích na jedné zimní olympiádě.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká na tréninku na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Ester Ledecká na tréninku na olympijských hrách v Pchjongčchangu. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Dvě zlata na jedněch hrách v odlišných sportech vyhráli v minulosti pouze dva muži, oba vseverské kombinaci a běhu na lyžích.

První uspěl Nor Thorleif Haug na prvních zimních olympijských hrách v Chamonix 1924, kde vyhrál vedle kombinace závody na 18 km a 50 km v běhu. O čtyři roky později ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten, který ve Svatém Mořici zvítězil v kombinaci a také v běhu na 18 km.

V jiných sportech uspěl rovněž Fin Heikki Hasu, vítěz severské kombinace ve Svatém Mořici 1948 a štafety běžců v Oslu 1952. Ruska Anfisa Rezcovová slavila po sprintu v biatlonu v Albertville 1992 a se štafetou běžkyň v Lillehammeru o dva roky později.

Dvaadvacetiletá Ledecká se stala olympijskou vítězkou v sobotu, kdy překvapila triumfem v lyžařském superobřím slalomu. V paralelním obřím slalomu na snowboardu je naopak největší favoritkou. V sezoně vyhrála pět ze šesti závodů SP v této disciplíně, které jela, a z loňska je mistryní světa i vítězkou seriálu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme