Ledecká obhájila zlatou medaili v obřím paralelním slalomu. Česko má první cenný kov

Ester Ledecká obhájila olympijské zlato v paralelním obřím slalomu na snowboardu a získala první českou medaili na hrách v Pekingu. Ve středisku Čang-ťia-kchou splnila roli největší favoritky, soutěží prošla suverénně a ve finále porazila Rakušanku Danielu Ulbingovou.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 9:23 8. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ziskem třetího olympijského zlata Ledecká vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného. Čtyřikrát na olympiádě vyhrál atlet Emil Zátopek a českou rekordmankou je se sedmi triumfy legendární gymnastka Věra Čáslavská.

Šestadvacetiletá Ledecká vybojovala třetí olympijský cenný kov v kariéře. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu slavila senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu a poté podle očekávání triumfovala v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Pro vyřazovací jízdy zvolila Ledecká trať s červenými brankami. V prvním kole jela proti Nadye Ochnerové, Italka v horní části jízdu nezvládla, vyjela z trati a česká favoritka si dojela pro snadný postup.

„Když chcete porazit Ledeckou, musíte jet na více než sto procent. Věřila jsem si, ale špatně jsem odstartovala,“ řekla Ochnerová na webu olympiády.

Čtvrtfinálový souboj s jednatřicetiletou Alexandru Królovou z Polska, která v lednu v Simonhöhe poprvé ovládla obří slalom ve Světovém poháru, byl dlouho vyrovnaný. Ledecké se jednou lehce zařízla hrana víc do sněhu, ale situaci ustála. Mírně vedla a v dolní pasáži Polka upadla.

Myslím, že jste fandili, protože jinak by se mi to takhle nepovedlo, vzkázala své rodině zlatá Ledecká

Číst článek

V semifinále česká hvězda porazila Nizozemku Michelle Dekkerovou. Překvapivá semifinalistka Dekkerová udělala chybu už ve čtvrté brance a krátce poté při snaze riskovat vypadla. Ledecká si tak dojela pro snadný postup do finále.

Ve finále se vedoucí žena Světového poháru Ulbingová zprvu držela na úrovni Ledecké, která na mezičasu vedla jen o osm setin. Pak se ale opakoval scénář předchozích jízd a Rakušanka z přemíry snahy chybovala. Ulbingová si nejdříve přilehla a poté z trati vyjela. Ledecká jí tak vrátila prosincovou porážku z finále závodu Světového poháru v Carezze.

Po projetí cílem se Ledecká ani neradovala. Až po objetí s Ulbingovou se lehce usmála, lehce se opřela o prkno a zakroutila hlavou. „Ahoj mami, ahoj babi, ahoj dědo, ahoj tati,“ zdravila do kamery.

Ledecká v Genting Snow Parku vyhrála jasně kvalifikaci. V součtu dvou jízd dosáhla času 1:23,63 minuty a druhou Ramonu Theresii Hofmeisterovou z Německa porazila o více než dvě a půl sekundy.

Druhá Češka na startu, osmnáctiletá Zuzana Maděrová skončila třiadvacátá mimo šestnáctku postupujících.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu

Snowboarding:
Paralelní obří slalom:
Muži: 1. Karl (Rak.), 2. Mastnak (Slovin.), 3. Wild (Rus.), 4. Fischnaller (It.), 5. I Sang-ho (Korea), 6. Prommegger (Rak.), 7. Kwiatkowski (Pol.), 8. Payer (Rak.), 9. Nowaczyk (Pol.), 10. Loginov (Rus.).
Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Ulbingová (Rak.), 3. Kotniková (Slovin.), 4. Dekkerová (Niz.), 5. Hofmeisterová (Něm.), 6. Dujmovitsová (Rak.), 7. Langenhorstová (Něm.), 8. Krolová (Pol.), 9. Mikiová (Jap.), 10. Nadyršinová (Rus.), ...23. Maděrová (ČR).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme