V předběžné nominaci na olympijské hry v Tokiu je 100 českých sportovců, nejvíce je atletů

V nominaci na olympijské hry v Tokiu je zatím sto českých sportovců. Složení týmu, které v úterý schválilo nominační plénum Českého olympijského výboru, se ještě velmi pravděpodobně změní po uzávěrce kvalifikací. Nejistý je konečný počet atletů, přerozdělovat se budou místa v badmintonu, plavání a sportovní gymnastice, ještě nezačal kvalifikační turnaj basketbalistů za účasti českého týmu. Konečnou přihlášku olympijský výbor odešle 5. července.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:30 29. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy

V nominaci na olympijské hry v Tokiu je zatím sto českých sportovců (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Nejpočetnější zastoupení by měli mít atleti. K jedenácti závodníkům se splněným limitem, mezi nimiž je i momentálně zraněná dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, zatím atletický svaz kalkuluje se šestnácti dalšími jmény na základě žebříčku včetně členů mužské čtvrtkařské štafety.

Návrhářka o olympijské kolekci: Byla jsem připravená na kritiku. Ale převažují spíše pozitivní reakce

Číst článek

Na poslední chvíli vypadla z postupujících na olympiádu smíšená štafeta, jejíž čas 3:14,84 z Kladna je aktuálně druhý pod čarou.

Světová atletika by měla postupující oznámit 1. července a do 4. července je možné přerozdělování míst. „Ten počet se může hnout nahoru i dolů,“ poznamenal sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Rozšířit se může počet plavců, kterých je zatím kvalifikovaných devět včetně mistryně Evropy na 200 metrů volný způsob Barbory Seemanové a ženské štafety na 4x100 metrů volný způsob. Tam se budou přerozdělovat místa pro závodníky se splněnými B-limity. V nominaci zatím není sportovní gymnasta David Jessen, u něhož se očekává potvrzení kvalifikace.

Osm olympioniků vyšlou do Tokia střelci, kteří tradičně patří k medailovým nadějím. V týmu je olympijský vítěz z Pekingu 2008 David Kostelecký, s nímž bude v trapu soutěžit aktuální vicemistr Evropy Jiří Lipták.

Na poslední chvíli si účast v týmu zajistil Petr Nymburský, který si v neděli při Světovém poháru v Osijeku vystřílel letenku v interním souboji s Filipem Nepejchalem. V malorážce na 3x40 ran bude společně s ním reprezentovat Jiří Přívratský.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a místopředseda Libor Varhaník | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

V týmu bude znovu jediný český olympijský šampon z Ria Lukáš Krpálek, který se tentokrát bude v judu prát v nejtěžší váhové kategorii. Z medailistů z posledních olympijských her se znovu kvalifikovali ještě kajakář Josef Dostál, tenistka Petra Kvitová, vodní slalomář Jiří Prskavec a zřejmě také oštěpařka Barbora Špotáková, která je bezpečně mezi postupujícími ze žebříčku.

V nově zařazených sportech a kategoriích by mohli o medaile bojovat Adam Ondra ve sportovním lezení a kanoistka Tereza Fišerová ve vodním slalomu.

Na předchozích letních hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 startovalo 104 českých sportovců, nejméně od OH 1956 v Melbourne.

Nominace na letní olympijské hry v Tokiu, kterou v úterý schválilo plénum Českého olympijského výboru

Atletika (27): Barbora Malíková, Lada Vondrová* (obě 400 m), Pavel Maslák* (400 m a štafeta 4x400 m), Filip Šnejdr* (800 m), Diana Mezuliáníková*, Kristiina Mäki*, Simona Vrzalová*, Filip Sasínek* (všichni 1500 m), Patrik Šorm*, Jan Tesař*, Michal Desenský*, Matěj Krsek* (všichni štafeta 4x400 m), Vít Müller* (400 m přek. a štafeta 4x400 m), Zuzana Hejnová (400 m přek.), Marcela Joglová, Eva Vrabcová Nývltová, Tereza Hrochová (všechny maraton), Tereza Ďurdiaková (20 km chůze), Lukáš Gdula, Vít Hlaváč (oba 50 km chůze), Tomáš Staněk (koule), Nikola Ogrodníková, Jakub Vadlejch, Barbora Špotáková*, Vítězslav Veselý*, Irena Gillarová* (všichni oštěp), Romana Maláčová* (tyč).
Poznámka: atleti označení hvězdičkou čekají na zařazení ze světového žebříčku IAAF.

Cyklistika (7):
dráhová (1): Tomáš Bábek (sprint a keirin),
horská kola (2): Ondřej Cink, Jitka Čábelická (cross country),
silniční (4): Michael Kukrle (závod s hromadným startem a časovka), Zdeněk Štybar, Michal Schlegel, Tereza Neumanová (všichni závod s hromadným startem).

Golf (2): Klára Spilková, Ondřej Lieser.

Jachting (1): Karel Lavický (RS:X).

Jezdectví (6): Aleš Opatrný, Anna Kellnerová, Kamil Papoušek, Ondřej Zvára (všichni parkur družstva), Miloslav Příhoda, Miroslav Trunda (oba všestrannost).

Judo (2): David Klammert (do 90 kg), Lukáš Krpálek (nad 100 kg).

Kanoistika (8):
rychlostní (4): Josef Dostál (K1 a K2 1000 m), Radek Šlouf (K2 1000 m), Martin Fuksa, Petr Fuksa (oba C1 a C2 1000 m),
vodní slalom (4): Jiří Prskavec, Kateřina Minařík Kudějová (oba K1), Lukáš Rohan, Tereza Fišerová (oba C1).

Lukostřelba (1): Marie Horáčková.

Moderní pětiboj (2): Jan Kuf, Martin Vlach.

Plavání (9):
bazénové (8): Barbora Seemanová (50, 100, 200 m volný způsob a štafeta 4x100 v. zp.), Simona Kubová (100 m znak a štafeta 4x100 v. zp.), Kristýna Horská (200 m prsa), Jan Micka (800 a 1500 m volný způsob), Jan Čejka (200 m znak), Jan Šefl (100 m motýlek), Anika Apostalon, Barbora Janíčková (obě štafeta 4x100 v. zp.),
dálkové (1): Matěj Kozubek (10 km).

Plážový volejbal (4): Barbora Hermannová, Markéta Nausch Sluková, Ondřej Perušič, David Schweiner.

Sportovní gymnastika (1): Aneta Holasová (víceboj).

Sportovní lezení (1): Adam Ondra (kombinace)

Sportovní střelba (8): David Kostelecký, Jiří Lipták (oba trap), Jakub Tomeček, Barbora Šumová (oba skeet), Jiří Přívratský (libovolná malorážka 3x40 a vzduchová puška), David Hrčkulák (vzduchová puška a vzd. puš. smíšená družstva), Nikola Šarounová (sportovní malorážka 3x40, vzduchová puška a vzd. puš. smíšená družstva), Petr Nymburský (libovolná malorážka 3x40).

Stolní tenis (3): Lubomír Jančařík, Pavel Širuček, Hana Matelová (všichni dvouhra).

Šerm (2): Alexander Choupenitch (fleret), Jakub Jurka (kord).

Tenis (5): Petra Kvitová (dvouhra), Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková (všechny dvouhra a čtyřhra), Kateřina Siniaková (čtyřhra).

Triatlon (2): Vendula Frintová, Petra Kuříková.

Veslování (7): Jan Fleissner (skif), Kristýna Fleissnerová, Lenka Antošová, Jan Cincibuch, Jakub Podrazil (všichni dvojskif), Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek (dvojskif lehkých vah).

Vzpírání (1): Jiří Orság (nad 109 kg).

Zápas (1): Artur Omarov (řecko-římský do 97 kg).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme