Judista Krpálek opět bere olympijské zlato, ve finále porazil Gruzínce Tušišviliho

Judista Lukáš Krpálek porazil ve finále olympijského turnaje ve váze nad 100 kilogramů Gruzínce Gurama Tutišviliho a stal se dvojnásobným šampionem. Pět let poté, co dominoval na hrách v Riu de Janeiru v nižší kategorii do 100 kg, bere nyní zlato i ze „supertěžké“ váhy v Tokiu. Finálového soupeře porazil v ikonické hale Budókan na ippon. Bronz získali olympijský vítěz z let 2012 a 2016 Teddy Riner z Francie a Rus Tamerlan Bašajev.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká výprava slaví po kajakáři Jiřím Prskavcovi druhé zlato během jediného dne. Celkem má na kontě už šest medailí, z toho tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou, navíc díky tenistkám přibudou další dvě minimálně stříbrné hodnoty.

VIDEO: Životní úspěch a zlatá medaile. Podívejte se na finálovou jízdu kajakáře Prskavce v Tokiu

Číst článek

Třicetiletý český reprezentant vyřadil na cestě do finále Džaváda Mahdžúba z týmu uprchlíků, Uzbeka Bekmuroda Oltibojeva a v semifinále si poradil na wazari s domácím Hisajošim Harasawou. Ačkoliv Tušišviliho, mistra světa z roku 2018, dosud nikdy v kariéře neporazil a měl s ním bilanci 0:2, podařilo se mu prolomit čekání na nejdůležitějším turnaji.

Druhou zlatou olympijskou medailí si rodák z Jihlavy upevnil pozici nejúspěšnějšího českého judisty v historii.

Průběh zápasu

Krpálek o Tušišvilim před utkáním věděl, že přemožitel Bašajeva ze semifinále je silný právě v začátcích zápasů. V úvodu se proto snažil přečkat jeho útoky a dokázal ustát několik možných bodovaných chvatů.

Za pasivitu sice dostal dva tresty, ale v poslední minutě se mu podařilo převzít iniciativu, dostal soupeře na zem a získal wazari. V dobré pozici navíc nepolevil a ihned se mu podařilo dostat Tušišviliho i do držení. Když se z něj jeho o čtyři roky mladší soupeř nedokázal ani po deseti sekundách vymanit, mohl dojatý Krpálek slavit druhý olympijský titul.

„Už mě dvakrát dokázal porazit, zápasy s ním nebyly nikdy dobré. Měl jsem z tohoto zápasu velký strach, nicméně se povedlo postavit taktický způsob boje a povedlo se přečkat ty první dvě minuty. Potom jsme viděli, že Gruzínec hodně odpadl a následně se podařilo vyhrát,“ popsal pro Radiožurnál Krpálek.

Výsledky juda:

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:

Muži – nad 100 kg: 1. Krpálek (ČR), 2. Tušišvili (Gruz.), 3. Riner (Fr.) a Bašajev (Rus.), 5. Harasawa (Jap.) a Chammo (Ukr.), 7. Silva (Braz.) a Oltibojev (Uzb.).

Ženy – nad 78 kg: 1. Soneová (Jap.), 2. Ortízová (Kuba), 3. Kindzerská (Ázerb.) a Dicková (Fr.), 5. Sü š'-jen (Čína) a Sayitová (Tur.), 7. Althemanová (Braz.) a Han Mi-čin (Korea).

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme