Bude olympiáda v Tokiu alespoň příští rok? ‚Ujištění přichází ze všech stran,‘ říká Doktor

Pro sportovce to určitě není kdovíjak příjemná situace. Připravovali se na největší událost čtyřletého olympijského cyklu a trénink přizpůsobili tak, aby byli v létě v nejlepší možné kondici. Jenže kvůli koronaviru nakonec o hry stejně přišli. Celá akce je o rok odložená a někteří pochybují o tom, zda se v Tokiu nakonec opravdu uskuteční. Z Mezinárodního olympijského výboru ale přicházejí dobré zprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý kanoista Martin Doktor

Bývalý kanoista Martin Doktor | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Před třemi měsíci místo závodů, zápasů a dalších soutěží proudily do světa jen obrázky vylidněných areálů – s konstatováním, že prázdné nakonec můžou být tribuny i o rok později. A že si obyvatelé Tokia zrovna v téhle době nepřejí hostit tak velkou akci a že absolutně nikdo netuší, co se bude příští léto dít. Ale lidé z vedení Českého olympijského výboru věří, že nakonec do Japonska spolu se sportovci odletí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf české výpravy Martin Doktor věří, že se olympiáda příští rok uskuteční. Více v příspěvku Davida Nyče

„To věříme, ujištění přichází nejen z organizačního výboru tokijských her, ale i z Mezinárodního olympijského výboru a ze strany japonských vládních činitelů,“ řekl Radiožurnálu šéf výpravy Martin Doktor.

Členové organizačního výboru jsou prý navzdory neveselé koronavirové situaci odhodlaní hry v Tokiu uspořádat a připravují různé varianty, aby nemuseli na přelomu července a srpna nervózně improvizovat a vařit z vody.

„Scénáře pracují se čtyřmi různými stavy. Od stavu, kdy se neděje vůbec nic, až po situaci, která je teď. Tento stav je dokonce nazván ‚Učíme se s tím žít‘. Další možný stav reflektuje zhoršené podmínky přímo v Japonsku a ten poslední zhoršené podmínky po celém světě,“ vysvětlil Doktor.

Bude olympiáda v Tokiu alespoň za rok? Klíčem je vakcína, sportovci by mohli dostat přednost

Číst článek

Samozřejmě se klidně může stát, že se v Tokiu bude závodit úplně bez diváků, ale to šéf české výpravy neovlivní. Ostatně má teď úplně jiné starosti a spolu se svými kolegy přemýšlí třeba nad tím, jak v olympijské vesnici správně dezinfikovat kliky na dveřích od pokojů.

„Společně s Technickou univerzitou v Liberci chystáme i speciální ochranu povrchů, abychom mohli zajistit například antibakteriální ošetření klik u dveří. Zdá se to jako drobnost, ale i to je dost důležitě,“ podotkl.

I takové jsou zkrátka v roce 2020 přípravy na olympijské hry, které by se podle organizátorů příští léto měly uskutečnit.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme