VIDEO: Nevěděl jsem, že tu rampu v den závodu odstraní, popsal favorizovaný Van der Poel ošklivý pád

Patřil k nejvážnějším adeptům na zisk olympijské medaile, místo toho ale skončil nizozemský cyklista Mathieu Van der Poel v závodě cross country horských kol v kotrmelcích. Po překvapivém konci později jeden z nejuniverzálnějších závodníků posledních let přiznal, že nepočítal s tím, že organizátoři odstraní rampu, která byla pod kamenitou částí trati umístěna během tréninků.

Tokio (Aktualizováno: 16:08 26. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestadvacetiletý Nizozemec absolvoval v letošní sezoně řadu závodů jak na horském, tak silničním kole. Na Tour de France jel dokonce šest dní ve žlutém dresu pro vedoucího závodníka.

Kvůli olympijským hrám v Tokiu ale Van der Poel nejslavnější etapový závod na světě předčasně opustil a své rozhodnutí zdůvodňoval právě načasováním formy do Tokia na kolo se širšími plášti.

Hned v prvním kole olympijského závodu však ve sjezdové sekci při skoku z vysokých kamenů přepadl přes řídítka a i přesto, že se pak snažil pokračovat, nakonec vzdal. Podle prvních zpráv z nemocnice navíc skončila jeho neslavná olympijská jízda zhmožděninou kyčle.

Van der Poel upadl hned v prvním kole olympijského závodu:

Van der Poel později novinářům prozradil, že neměl vůbec tušení, že pořadatelé z trati odebrali rampu, kterou bikeři mohli využívat v předchozích dnech během tréninků.

„Lidé z mého okolí ví, jak moc jsem chtěl uspět. Mohl bych tu trať odjet klidně se zavřenýma očima, ale netušil jsem, že v den závodu tu rampu odstraní,“ řekl Van der Poel a své domněnky dokonce doložil na sociálních sítích fotografií.

Van der Poel před olympijským závodem patřil k největším adeptům na zisk cenného kovu, do dějiště her dorazil mezi posledními až v sobotu. 

Trenér ho upozorňoval

Nizozemský tým ovšem uvedl, že jezdci věděli, že rampa bude během závodu chybět. Kouč Gerben de Knegt i týmový parťák Milan Vader, jenž skončil desátý, měli informace zcela jasné. A neměli vysvětlení, proč Van der Poel zprávy o odstranění lávky nepřijal jako fakt.

„Mathieu avizoval, že si myslel, že tam lávka bude. Ale mluvili jsme o tom mnohokrát, takže to by snad neměl být důvod toho pádu,“ podotkl De Knegt. „Je možná těžké to říci nahlas, ale ještě během dnešního oběda jsme o tom mluvili,“ uvedl Vader pro nizozemskou stanici NOS.

„Mathieu řekl: ‚Sakra, všichni to tam skáčou.‘ A já se ho zeptal, zda on to skákat nebude. Na to mi odpověděl: ‚Ne, budu to sjíždět přes to prkno‘. Na to jsem mu odvětil, že se lávka už v roce 2019 při té testovací akci pro závod odstraňovala,“ přiblížil Vader.

Smolný závod prožil i český biker Ondřej Cink. Ten měl ještě v předposledním kole medaili dokonce na dosah, ale z boje ho vyřadil naprasklý ráfek zadního kola a defekt.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme