McLaughlinová navázala na Warholma, závod na 400 metrů překážek ovládla ve světovém rekordu

Američanka Sydney McLaughlinová vyhrála v Tokiu olympijské finále v běhu na 400 metrů překážek ve světovém rekordu 51,46 sekundy. Na trůnu vystřídala svou krajanku Dalilah Muhammadovou, která doběhla druhá. Bronz získala Femke Bolová z Nizozemska v evropském rekordu 52,03.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio (Aktualizováno: 6:22 4. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američanka Sydney McLaughlinová vyhrála olympijské finále v běhu na 400 metrů překážek ve světovém rekordu

Američanka Sydney McLaughlinová vyhrála olympijské finále v běhu na 400 metrů překážek ve světovém rekordu | Foto: LUCY NICHOLSON | Zdroj: Reuters

Den po fantastickém rekordu Nora Karstena Warholma se měnily tabulky i ve stejné disciplíně žen. McLaughlinová ze svého letošního rekordu z americké kvalifikace ubrala dalších 44 setin.

Fenomén Warholm opět překonal světový rekord. Překážkář vylepšil vlastní čas o tři čtvrtě sekundy

Číst článek

Mistryně světa Muhammadová, jejíž sezonu poznamenalo koronavirové onemocnění, zaběhla čas 51,58, také hluboko pod hranicí dosavadního světového maxima.

Souboj amerických překážkářek byl jednou z nejvíce očekávaných událostí atletického programu a experti očekávali, že i tady světový rekord padne. McLaughlinová, která teprve v sobotu oslaví 22. narozeniny, je nezklamala. Přitom zadrobila před poslední překážkou, kde jí nevyšel krok, což ji určitě stálo pár setin.

„Viděla jsem Dalilah před sebou a řekla jsem si: Běž svůj běh. Je to o důvěře v trénink i v trenéra. Zatím jsem ještě nedostala do hlavy, že je to světový rekord. Oslava přijde později,“ řekl vítězka.

Bolová, která při neúčasti Američanek čtyřmi vítězstvími kralovala Diamantové lize, zaznamenala letos obrovské zlepšení. Do sezony vstupovala s časem o více než půldruhé sekundy horším než její dnešní výsledek. Osmnáct let starý evropský rekord Rusky Julie Pečonkinové vylepšila o 31 setin.

Atletika:

Ženy:

400 m př.: 1. McLaughlinová 51,46 – světový rekord, 2. Muhammadová (obě USA) 51,58, 3. Bolová (Niz.) 52,03 – evropský rekord, 4. Russelová (Jam.) 53,08, 5. Ryžykovová 53,48, 6. Tkačuková (obě Ukr.) 53,79, 7. Woodruffová (Pan.) 55,84, Cockrellová (USA) diskvalifikována.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme