České medaile v Pchjongčchangu. Zlaté Ledecké, stříbrné Krčmáře se Sáblíkovou a tři bronzy

Českým sportovcům se v Pchjongčchangu daří. Hned první den vybojovala bronzovou medaili biatlonistka Vítková, druhý den pak přidal biatlonista Krčmář stříbro. V pátek pak získaly medaile snowboardcrossařka Samková (bronzovou) a rychlobruslařka Sáblíková (stříbrnou). V sobotu Ledecká vyhrála superobří slalom o pouhou setinu. V neděli pak další cenný kov vybojovala rychlobruslařka Erbanová. Medailovému účtu dala zlatou tečku opět Ledecká.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Pchjongčchang (Aktualizováno: 17:32 24. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veronika Vítková s olympijským bronzem

Bronzová radost biatlonistky Veroniky Vítkové | Zdroj: Reuters

10. února 2018 - bronzová Veronika Vítková

Bronzová Veronika Vítková | Zdroj: ČOV

Rodačka z Jilemnice vybojovala v jihokorejském Pchjongčchangu svou druhou olympijskou medaili. Biatlonový bronz brala ve sprintu, když nestačila jen na vítěznou Němku Lauru Dahlmeierovou a druhou Norku Marte Oslbuovou. Po stříbru ze smíšené štafety ze Soči jde vůbec o první individuální olympijskou medaili Vítkové.

11. února 2018 - stříbrný Michal Krčmář

Stříbrný Michal Krčmář | Zdroj: ČOV

Michal Krčmář se narodil ve Vrchlabí. Na rozdíl od své ženské biatlonové kolegyně na svou první velkou medaili 27letý biatlonista zatím čekal. V mužském sprintu v Pchjongčchangu využil chyb dosavadních suverénů biatlonové sezony (Francouze Martina Fourcada a Nora Johannese Thingnese Boea) a nestačil jen na Arnda Peiffera z Německa. Po závodě pak Krčmář zaujal emotivním rozhovorem, v němž neskrýval slzy a poděkoval svým starším biatlonovým kolegům z reprezentace.

16. února 2018 – bronzová Eva Samková

Bronzová Eva Samková

Třetí medaili pro českou výpravu vybojovala snowboardcrossařka Eva Samková. Ve finálové jízdě to přitom na medaili dlouho nevypadalo. Hned po startu se totiž rodačka z Vrchlabí po kontaktu s vítěznou Italkou Moioliovou propadla až na poslední místo. Pomohly jí až poslední skoky, díky kterým se dostala přes Bulharku Jekovovou i Francouzku Trespeuchovou. Zlatou medaili ze stejné disciplíny ze Soči tak neobhájila, přesto měla čtyřiadvacetiletá závodnice v sezoně bohaté na zranění velkou radost.

16. února 2018 – stříbrná Martina Sáblíková

Martina Sáblíková vybojovala v závodě na 5000 metrů stříbrnou medaili. | Zdroj: iROZHLAS.cz

Čtvrtá olympijská medaile na sebe nenechala dlouho čekat. Vybojovala ji ještě v pátek rychlobruslařka Martina Sáblíková. Rodačka z Nového Města na Moravě nastupovala na své nejoblíbenější trati (5000 metrů) v poslední dvojici. Věděla tak, že jestli chce obhájit zlaté medaile ze Soči a Vancouveru, musí porazit Nizozemku Esmee Visserovou. Ta ve čtvrté rozjížďce překonala Sáblíkové rekord dráhy. V polovině závodu česká rychlobruslařka ztrácela na Nizozemku pouhou desetinu, pak ale začala zaostávat. V cíli pak Sáblíkovou od vítězné Visserové dělilo 1,62 sekundy. I tak měla nejúspěšnější zimní česká olympionička obrovskou radost. Na podzim ji totiž trápila velká bolest zad, kvůli které musela vynechat řadu závodů.

17. února 2018 - zlatá Ester Ledecká

Ester Ledecká vyhrála lyžařskou Super G

Největší šok, ale hlavně radost čekala na fanoušky v sobotu. Snowboardistka Ester Ledecká na chvíli vyměnila prkno za lyže a zazářila v superobřím slalomu. V době, kdy se chystala rodačka z Prahy na start, v cíli se již gratulovalo v té době vedoucí Anně Veithové, americká televize NBC ji dokonce už vyhlásila za vítězku a přepnula na krasobruslení. Ledecká ale i přes drobné chybičky jela velmi rychle. V cíli pak byla o pouhou jednu setinu rychlejší než dosud vedoucí Rakušanka Veithová.

18. února 2018 - bronzová Karolína Erbanová

Karolína Erbanová

Šestou olympijskou medaili přidala v neděli rychlobruslařka Karolína Erbanová. Na trati 500 metrů nastoupila ve 13. rozjížďce proti největší favoritce, Japonce Nao Kodairové. Erbanové se s ní dařilo držet skluz. Nakonec zaostala o čtyři desetiny. V posledních dvou jízdách porazila Erbanovou o pouhou setinu jen Korejka I Sang-hwa. Rodačka z Vrchlabí tak brala bronzovou medaili.

24. února 2018 – zlatá Ester Ledecká

Zlatá Ester Ledecká | Zdroj: Český rozhlas

Trvalo to přesně týden a Česká republika slaví další zlatou medaili. A opět to byla Ester Ledecká, která potvrdila roli favoritky ve své oblíbené disciplíně – paralelním obřím slalomu na snowboardu. V této sezoně prohrála jediný ze 38 vyřazovacích duelů, ať už to bylo ve Světovém poháru, na mistrovství světa, nebo na olympijských hrách. I na olympiádě ve své oblíbené červené dráze nedala Němce Selině Jörgové šanci a od začátku navyšovala svůj náskok. Do cíle dojela s náskokem 46 setin a čeští fanoušci si tak opět mohli bundy otočit na zlatou stranu.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme