Rusko bude sportovce i nadále využívat k legitimizaci války, myslí si ukrajinský diplomat Perebyjnis

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) doporučil ostatním sportovním federacím, aby umožnily návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží. O jejich účasti na nejbližších olympijských hrách ale zatím nerozhodl.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis na sjezdu ODS.

Jevhen Perebyjnis | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

O doporučení návratu neutrálních ruských a běloruských sportovců informoval předseda MOV Thomas Bach. Týmy a také sportovci, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině, by dál soutěžit neměli. Rozhodnutí by se týkalo pouze jednotlivců, kteří navíc splňují určitá kritéria.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jaké byly reakce na doporučení Mezinárodního olympijského výboru ohledně ruských a běloruských sportovců

„Sportovci, kteří mají smlouvu s ruskou nebo běloruskou armádou nebo národními bezpečnostními agenturami, nesmí soutěžit. Členové realizačních týmů, kteří mají smlouvu s ruskou nebo běloruskou armádou nebo národními bezpečnostními agenturami, se nesmějí účastnit,“ říká předseda MOV Thomas Bach. S postojem Mezinárodního olympijského výboru nesouhlasí řada evropských i světových výborů včetně toho českého.

Ten dál trvá na zachování sankcí vůči Rusku a Bělorusku kvůli jejich agresi na Ukrajině. Paradoxně proti je i ruský olympijský výbor, podle kterého jsou současná kritéria MOV porušením lidských práv.

Účast sportovců z Ruska a Běloruska v mezinárodních soutěžích je dál nepřijatelná i pro Ukrajinu, pokračuje náměstek tamního ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis.

„Nehledě na to, pod jakou vlajkou budou vystupovat, budou zastupovat Rusko a to bude využívat sportovce pro legitimizaci své agrese na Ukrajině.“

Biatlonisté jsou proti

Proti účasti ruských a běloruských zástupců na sportovních akcích je třeba i Mezinárodní biatlonová unie, Radiožurnálu Sport sport to potvrdil její viceprezident Jiří Hamza.

„My se určitě neztotožňujeme se stanoviskem Thomase Bacha, dlouhodobě to i veřejně říkáme. Náš kongres přijal stanovisko, že jsme vyloučili ruskou a běloruskou federaci.“

Mezinárodní olympijský výbor zároveň ještě nerozhodl, jestli povolí účast sportovců z Ruska a Běloruska na nejbližších olympijských hrách. Ty letní se uskuteční v Paříži v roce 2024 a zimní o dva roky později v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme