Kličko zkritizoval Mezinárodní olympijský výbor. ‚Bach se vybarvil, je na straně ruských sportovců,‘ říká

Bývalá boxerská hvězda Vladimir Kličko v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine opět zkritizoval Thomase Bacha. Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) podle něj nehájí olympijské ideály, ale pouze ruské zájmy.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Kličko

Vladimír Kličko | Foto: Sven Simon | Zdroj: Reuters

Rusko s pomocí Běloruska před rokem napadlo Ukrajinu, na což většina sportovních organizací reagovala vyloučením reprezentantů obou zemí z mezinárodních soutěží. Bach a MOV se ale nyní snaží, aby sportovci obou zemí mohli startovat na letních hrách v roce 2024.

Bojkot olympiády? Jedno z posledních řešení, říká Perušič. ‚Právě teď bych ho použil,‘ oponuje Hradilek

Číst článek

„Bach neustále mluví o tom, jak MOV musí zůstat neutrální. Ale pravda je taková, že Bach neutrální není,“ řekl Kličko.

„Zastupuje ruské zájmy, místo aby hájil olympijské ideály,“ přidal zlatý medailista z her v roce 1996. 

Bach snahu zdůvodnil tím, že MOV musí respektovat lidská práva ruských i běloruských sportovců. Navíc opakovaně zdůraznil, že nelze míchat sport a politiku.

Něco takového ale šestačtyřicetiletý Kličko, jenž se po vypuknutí invaze připojil k aktivním zálohám, odmítl. Narukoval i jeho bratr Vitalij, rovněž bývalý mistr světa a nyní starosta Kyjeva.

„Sport, byznys a politika toho mají hodně společného. A především olympijské hry byly vždycky současně i politickou akcí,“ prohlásil. „Tady není co řešit. Bach se vybarvil. Hájí zájmy agresora, místo aby hájil olympijské hodnoty,“ dodal.

Obavy z propagandy

„Stojí na straně ruských sportovců, kteří se účastní národních armádních šampionátů a jsou zaměstnanci ministerstva obrany. Jsou to reprezentanti vraha a agresora. A teď je pustí na mezinárodní scénu. Ruská propaganda toho využije,“ řekl Kličko.

„Všechno je propojené. Kdo teď spolupracuje s Ruskem, přispívá k tomu, že už rok naše města ostřelují raketami a zabíjejí naše děti a vojáci znásilňují naše ženy,“ uvedl bývalý profesionální mistr světa.

A podle Klička invaze probíhá i s tichým souhlasem ruských sportovců. „Ještě jsem neviděl jediného, který by proti válce vystoupil. Ale všichni jsme je viděli s písmenem Z,“ připomněl symbol, které používala ruská armáda k identifikaci vozidel při invazi.

„To znamená, že tuhle válku, tenhle režim i jeho propagandu podporují,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme