‚I po těch letech mám velkou radost.‘ Mezinárodní olympijský výbor potvrdil stříbro pro Hejnovou

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) oficiálně potvrdil, že Zuzana Hejnová dostane stříbro ze závodu na 400 m překážek na olympijských hrách v Londýně 2012. Česká atletka doběhla třetí a převzala bronz, původní vítězka Natalja Anťuchová z Ruska ale byla diskvalifikována za doping.

Lausanne (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká atletka Zuzana Hejnová.

Česká atletka Zuzana Hejnová. | Zdroj: Reuters

Hejnové se posun v pořadí přiblížil loni v říjnu, kdy Jednotka o bezúhonnost atletiky rozhodla o diskvalifikaci Anťuchové kvůli dopingu ze všech závodů od července 2012 do června následujícího roku.

Ruští atleti se dočkali zrušení sankcí za doping, zákaz startu kvůli válce na Ukrajině ale zůstává v platnosti

Číst článek

Když se pak bývalá ruská běžkyně ve stanovené lhůtě 45 dnů proti verdiktu neodvolala, mohl MOV zahájit proces přerozdělení medailí a změny výsledků. Ten není automatický a MOV každý případ posuzuje jednotlivě.

„Dnes jsme obdrželi dopis, který posun v pořadí definitivně potvrzuje,“ uvedl ve čtvrtek předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval na webu ČOV.

„Ačkoli to trvalo tedy neuvěřitelně dlouho, tak ve finále boží mlýny melou pomalu, ale jistě. A já z toho i po těch letech mám fakt velkou radost,“ citoval web Hejnovou, jež loni ukončila kariéru.

Novou olympijskou vítězkou je původně druhá Lashinda Demusová z USA, bronz převezme Kaliese Spencerová z Jamajky. Na šesté místo se posune druhá česká finalistka závodu Denisa Rosolová, nyní Helceletová.

Termín předání

Zatím není jasné, kdy a kde Hejnová stříbrnou medaili obdrží.

„Variant je víc, může jít o velkou mezinárodní akci, jako tomu bylo nedávno u biatlonové štafety a Světového poháru v Novém Městě na Moravě,“ připomněl Kejval případ českých biatlonistek, které také kvůli ruskému dopingu dostaly medaili ze ZOH v Soči 2014 dodatečně až začátkem letošního března.

Ceremoniál může podle ČOV proběhnout také v olympijském muzeu v Lausanne nebo na nejbližších olympijských hrách.

„Se Zuzkou i Českým atletickým svazem se dohodneme na co nejdůstojnějším předání. Nejprve teď musíme odeslat zpět bronzovou medaili, odznak a také diplomy obou atletek,“ řekl Kejval.

Nyní šestatřicetiletá Hejnová se v Londýně postarala o první běžeckou olympijskou medaili pro českou atletiku od stříbra Jarmily Kratochvílové v roce 1980 v Moskvě. Dodatečně její výsledek z hladké čtvrtky vyrovnala.

V pořadí londýnských her se už dříve posunul také oštěpař Vítězslav Veselý, jenž získal bronzovou medaili poté, co byl v roce 2016 kvůli dopingu diskvalifikován původně druhý Oleksandr Pjatnycja z Ukrajiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme