Moderní pětiboj čeká změna. Parkur má nahradit překážkový závod. Olympijský vítěz Choong je proti

Olympijský vítěz z her v Tokiu Joe Choong nesouhlasí s vyřazením parkuru z moderního pětiboje. Britský reprezentant v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že pokud k tomu dojde, ukončí kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkur na olympijských hrách v Tokiu

Parkur na olympijských hrách v Tokiu | Foto: CARLOS BARRIA | Zdroj: Reuters

Mezinárodní federace moderního pětiboje (UIPM) se k výměně rozhodla kvůli tomu, že parkur je často problematickou disciplínou, a také po aféře s týráním koní na hrách v Tokiu.

Konec parkuru v moderním pětiboji? Po incidentu v Tokiu uvažuje unie o nahrazení cyklistikou

Číst článek

Jízdu na koni by měl nahradit překážkový závod, s tím ale Choong ani řada dalších moderních pětibojařů včetně vítěze olympiády v Londýně 2012 Davida Svobody nesouhlasí.

Podle Choonga se UIPM rozhodla k výměně parkuru bez jednání se sportovci. „Jestli ho vyřadí, na sto procent skončím. Už to totiž nebude ten sport, do kterého jsem se zamiloval,“ prohlásil.

Choong přiznal, že při parkuru může občas dojít k problematickému zacházení s koňmi, ale i přesto by měl zůstat v programu pětiboje. „Je to jeho důležitá část. Bez něj přijde o svou duši,“ prohlásil.

Podle něj pětiboj změny potřebuje, ale ne ve složení závodů, ale především ve vedení UIPM. „Všichni tam jsou asi osmadvacet let a názory jen tak nezmění,“ přidal šestadvacetiletý Brit.

„Vedení by potřebovalo pročistit. Všechno to jsou kamarádi předsedy Klause Schormanna, a když někdo z nich něco navrhne, tak ostatní to slepě odsouhlasí,“ dodal vicemistr světa z roku 2019.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme