Pětibojařka Schleuová a její trenérka čelí žalobě, podle ochránců zvířat týraly na olympiádě koně

Týden po dramatu při parkuru moderních pětibojařek na olympijských hrách v Tokiu podal Německý svaz na ochranu zvířat žalobu na závodnici Anniku Schleuovou a reprezentační trenérku Kim Raisnerovou. Podle svazu se ženy dopustily při soutěži týrání zvířat.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Annika Schleuová.

Annika Schleuová. | Foto: Ivan Alvarado | Zdroj: Reuters

Schleuová si v závodě rozjetém na zlato vylosovala pro jezdeckou část koně jménem Saint Boy (Svatý chlapec), jenž se jí vzpouzel a odmítal skákat. Závodnice propukla v pláč a snažila se koně pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka ji vyzývala, ať koně udeří, a sama to také do jeho zadní části těla udělala.

Pětibojařská trenérka pěstí udeřila vzpurného koně a nabádala k tomu i závodnici. Z her ji vyloučili

Číst článek

„Je samozřejmé, že na olympijské zlato fixovaná sportovkyně je v takovém okamžiku v mimořádném stresu. Ale to není ani v nejmenším omluva pro týrání zvířat. Ve výkonnostním sportu lidí nemají zvířata co pohledávat. Naše oznámení slouží také k principiálnímu řešení tohoto problému,“ uvedl prezident Německého svazu na ochranu zvířat Thomas Schröder.

Světová unie moderního pětiboje (UIPM) po incidentu, který se rozšířil po sociálních sítích, vyloučila trenérku Raisnerovou z olympijských her. Obě ženy popřely, že by se ke koni chovaly přehnaně hrubě.

„Mohla jsem ale reagovat trochu klidněji a rozvážněji,“ uznala s odstupem Schleuová, jež nakonec v Tokiu obsadila až 31. místo.

UIPM ve čtvrtek uvedla, že začala pracovat na opatřeních, která by zlepšila podmínky koní a bezpečí jezdců. Její zástupci budou také o problematice diskutovat s kolegy z Mezinárodní jezdecké federace (FEI).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme