První zlatou olympioničkou ve skateboardingu je 13letá Japonka Nišijová. V historii her nejmladší není

První olympijskou vítězkou ve skateboardingu se v Tokiu stala třináctiletá domácí Japonka Momidži Nišijová, jež navázala na nedělní triumf krajana Juta Horigomeho.

Tokio (Aktualizováno: 10:03 26. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První olympijská vítězkyně ve skateboardingu, třináctiletá Momidži Nišijová.

První olympijská vítězkyně ve skateboardingu, třináctiletá Momidži Nišijová. | Foto: Lucy Nicholson | Zdroj: Reuters

Nišijová vyhrála disciplínu street před stejně starou Brazilkou Rayssou Lealovou a o tři roky starší reprezentační kolegyní Funou Nakajamaovou.

Lealové tak těsně nevyšla šance stát se ve věku 13 let a 116 dnů nejmladší olympijskou vítězkou v historii. Tou zůstává americká plavkyně Marjorie Gestringová, které bylo při triumfu v roce 1936 v Berlíně 13 let a 269 dnů. Nišijové bude čtrnáct na konci srpna.

Mimo finálovou osmičku zůstaly Brazilky Leticia Bufoniová a Pamela Rosaová. Osmadvacetiletá Bufoniová získala v roce 2017 jako první skateboardistka profesionální kontrakt a patřila stejně jako světová jednička Rosaová k hlavním favoritkám.

Ve finálovém boji o premiérové olympijské medaile v dynamické disciplíně, kterou chce olympijské hnutí přitáhnout mladé publikum, absolvovaly závodnice dvě jízdy po 45 sekundách.

V nich musely ukázat pět triků na „městských“ překážkách, jako jsou schody či zábradlí. Rozhodčí při nich hodnotili obtížnost, rychlost, originalitu, provedení a celkové složení jízd.

Příští týden budou skateboardisté závodit pod olympijskými kruhy v disciplíně park.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Skateboarding - street:
Ženy: 1. Nišijová (Jap.) 15,26, Lealová (Braz.) 14,64, 3. Nakajamaová (Jap.) 14,49, 4. Sabloneová (USA) 13,57, 5. Zwetslootová (Niz.) 11,26, 6. Ceng Wen-chuej (Čína) 9,66, 7. Didalová (Filip.) 7,52, 8. Nišimuraová (Jap.) 6,92.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme