Nejen Ledecká nebo Fourcade. V Pchjongčchangu byli i sportovci, pro které je zlatou medailí samotná účast

Lyžařka Marit Björgenová, biatlonista Martin Fourcade nebo lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká. To byly hvězdy olympijských her, na kterých získaly několik zlatých medailí. I v Pchjongčchangu ale byli ti, pro které bylo výhrou zúčastnit se.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pita Taufatofua z Tongy na olympiádě v Pchjongčchangu po závodě na 15 kilometrů volnou technikou.

Pita Taufatofua z Tongy na olympiádě v Pchjongčchangu po závodě na 15 kilometrů volnou technikou. | Foto: ČTK/LEHTIKUVA/Jussi Nukari

„Tohle je opravdový šampion,“ přivítal jeden z novinářů Pitu Taufatofuu, taekwondistu z tichomořského ostrova Tonga, který se rozhodl dostat po té letní i na zimní olympiádu, a úspěšně dokončil závod na 15 kilometrů v běhu na lyžích.

Celých 15 kilometrů si prý říkal, jak je to těžké a do čeho se to pustil. Vždyť tréninkem na běžkách strávil do té doby pouhých 12 týdnů života.

„Můj první kontakt s lyžemi byl úplně stejný jako ten poslední. Prostě to bolelo, bolí to každou sekundu. Chtěl jsem vzdát každý svůj závod, ale nikdy jsem to neudělal. Byla to ohromná čest tady startovat a být olympionikem,“ říká Taufatofua.

„Já myslím, že to je správný a že to je pořád ta myšlenka olympijských her,“ schvaluje start Pity Taufatofuy a dalších exotických závodníků bez ambicí i šancí na dobrý výsledek běžec na lyžích Martin Jakš.

Splněný sen na U-rampě

Zaujala i Elizabeth Swaneyová, Američanka reprezentující Maďarsko. Třiatřicetiletá absolventka Harvardu soutěžila na U-rampě, jenže místo bechderoucích triků, které předváděly její soupeřky, sjela U-rampu bez pokusu o jediný trik tak, jak by to zvládl každý průměrný lyžař.

Swaneyová toužila zúčastnit se olympijských her už do mala a využila toho, že na U-rampě není mezi lyžařkami příliš velká konkurence. Během sezony se zúčastnila co nejvíce závodů, aby získala potřebné body do Světového poháru, což jí zajistilo start v Pchjongčchangu.

První účast na zimních hrách si právě v Koreji připsali sportovci z Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru. Na medaili nedosáhli, první zimní zlato ale získali například Maďaři.

Jan Suchan, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme