Od Rašky po Ledeckou: Cenné kovy letos pro Česko vybojovaly především ženy

Medailí ze zimních olympijských her přivážejí Češi více a více. Kdyby letos zabodovali i hokejisté, byli by čeští olympionici vyrovnali medailový rekord z olympiády v Soči. Kromě sportovních úspěchů je to dáno i neustále se zvyšujícím počtem disciplín.

Praha

Česká olympijská výprava na hrách v Pchjongčchangu | Foto: Český olympijský výbor

V letošních olympijských hrách se závodníci účastní celkem 102 jednotlivých soutěží. Jejich počet se za třicet let zvýšil víc než dvojnásobně - a v roce 1960 bylo disciplín pouhých sedmadvacet. Z narůstajícího počtu rozdáváných medailí tak mohou mít radost i Češi. Za pětadvacet let existence České republiky jich nasbírali víc než Československo za sedmdesát.

Úspěch české výpravy ale nelze vysvětlit jen stoupajícím množstvím dostupných medailí, které jsou k dispozici. Zvyšuje se také procento získaných medailí z celkového počtu udělovaných. Češi bodují nejen v nových disciplínách - jako Eva Samková ve snowboardcrossu nebo dříve Aleš Valenta v akrobatickém lyžování - ale i v těch tradičních, jako je hokej nebo rychlobruslení.

Disciplíny se v průběhu let mění, věk sportovců ale zůstává podobný. Vůbec prvnímu Čechoslovákovi, který získal olympijskou medaili - skokanu na lyžích Rudolfu Burkertovi - bylo 23 let, jen o pár měsíců více, než dnes Ester Ledecké. Úspěšní olympionici pod dvacet zůstávají výjimkami, byť je jednou z nich známá krasobruslařka Hana Mašková. A jediným Čechem, který získal medaili po čtyříctce, je Dominik Hašek, bronzový brankář z olympiády v Turíně v roce 2006.

Letošní olympiáda je pozoruhodná také tím, že většinu českých medailí získaly ženy. Tento trend můžeme pozorovat už delší dobu. Do jisté míry za ním ovšem stojí dvě medailistky s vícenásobnými úspěchy - rychlobruslařka Martina Sáblíková se šesti medailemi z posledních tří olympiád a běžkařka Kateřina Neumannová, která svých šest kovů nasbírala mezi lety 1998 a 2006.

Úspěch žen je ale dán i zvyšujícím se počtem ženských disciplín - a s tím spojenou čím dál početnější ženskou olympijskou reprezentací. Žen je na olympijských hrách stále méně než mužů - letos je poměr mužských a ženských sportovců 1714 ku 1159 - poměr se ale zlepšuje i oproti nedávné době. Ještě v roce 1994 v Norském Lillehammeru se k 1215 mužským sportovcům přidalo pouhých 522 žen.

Michal Zlatkovský a Petr Kočí