Každý den čerstvý chleba. V Českém domě v Koreji vyroste pekárna pro české a slovenské olympioniky

Jedním z lákadel českého olympijského domu bývá na hrách tradičně plzeňské pivo. Potkávají se u něj funkcionáři, fanoušci a taky sportovci, kteří už mají své závody za sebou. V Pchjongčchangu se budou moct zakousnout i do další domácí pochutiny - Karla, speciálního olympijského chleba.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kajakář Vavřinec Hradilek, hokejista Tomáš Kundrátek, běžkyně na lyžích Kateřina Beroušková a hokejista Jakub Nakládal představují chleba Karel, který se bude péct na olympijských hrách.

Kajakář Vavřinec Hradilek, hokejista Tomáš Kundrátek, běžkyně na lyžích Kateřina Beroušková a hokejista Jakub Nakládal představují chleba Karel, který se bude péct na olympijských hrách. | Zdroj: Český olympijský výbor

„Jsem chlebem odkojený a deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky v cizině hodně chybí. A myslím, že to tak často mají i ostatní sportovci," řekl jeden z autorů myšlenky, vodní slalomář a stříbrný kajakář z londýnské olympiády Vavřinec Hradilek. 

„Asi nemůžeme mluvit o tom, že český chleba pomůže sportovcům k medailím, ale je to o tom, aby se cítili dobře a aby se mohli zakousnout do pravého českého chleba, když budou mít chuť. A bude jim to umožněno tím, že se bude péct rovnou na místě, což je podle mě unikátní,“ řekl Radiožurnálu Hradilek.

Nejmladší české olympioničce v Pchjongčchangu je sedmnáct, historické rekordmany ale věkově převyšuje

Číst článek

U vzniku myšlenky stál i předseda olympijského výboru Jiří Kejval. „Výkon se skládá z obrovského tréninku a zátěže, ale i z detailů. A rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je malinký. Chceme, aby se sportovci cítili na olympiádě jako doma. Od Ria vozíme olympionikům matrace a nyní jsme zjistili, že korejský chleba se konzistencí chlebu nepodobá, proto jsme o tom přemýšleli," vysvětlil Kejval.

„Je výborný. Je čerstvoučký, takže výborný. Je to super myšlenka. Když jsem byl v Americe nebo třeba teď v Rusku, tak tam je pečivo jiné a člověk vždycky hodně shání dobré pečivo,“ popisoval Radiožurnálu hokejista Jakub Nakládal, který ochutnal chléb mezi prvními.

Jakub Nakládal a další reprezentanti budou mít čerstvý kvasnicový chléb, a k tomu marmeládu a med na stole v Pchjongčchangu každý den. Pekárna a tuna mouky cestovaly po moři do Koreje dva a půl měsíce. Pecny budou vznikat v Českém domě pod dohledem pekařů ze Sušice.

„Každý den napečeme přibližně osmdesát bochníků," prozradil Karel Rendl, jemuž budou v Koreji pomáhat další dva pekaři včetně syna. Část produkce bude odebírat i Slovenský dům.

Z tuny mouky z jižních Čech připraví pekaři v Koreji kolem 80 bochníku denně, a to i v bezlepkové variantě. Čeští reprezentanti se mohou těšit na rozvoz, který navíc bude mířit i do Slovenského domu. Jestli si sportovci budou mít na čem pochutnávat, můžete vyzkoušet i vy, chléb Karel bude provoňovat olympijské festivaly v Brně a Ostravě.

Marek Augustin, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme