Pouť olympijské pochodně Francií má začít za rok a den. Podle ministerstva vnitra hrozí protestní akce

Až 160 předávek denně a průjezdy několika městy. Tak má vypadat tříměsíční olympijská štafeta před letními hrami v Paříži. Pouť olympijské pochodně začne přesně za rok a jeden den. Francouzské ministerstvo vnitra už podle tamního rozhlasu poslalo dopis do regionů, ve kterém poodhaluje harmonogram olympijské štafety i část bezpečnostních opatření.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouť olympijské pochodně Francií by měla začít už za rok a jeden den (ilustrační foto)

Pouť olympijské pochodně Francií by měla začít už za rok a jeden den (ilustrační foto) | Foto: AFP, Aris Messinis | Zdroj: Profimedia

Olympijská pochodeň svou cestu do hlavního města Francie začne v Marseille. Tam bude z řeckých Atén cestovat jednou z nejstarších třístěžňových plachetnic v Evropě s názvem Belem.

Paříž řeší rok před olympiádou znečištěnou řeku Seinu, zdraví sportovců ohrožují bakterie

Číst článek

Ta byla postavena koncem 19. století a sloužila jako obchodní loď, dříve z Ameriky do Evropy dovážela kakao, rum a cukr. Aby byla loď připravena na přepravu olympijského ohně, prošla během zimy rekonstrukcí na jihozápadě Francie.

Přesná trasa olympijské pochodně z Marseille do Paříže zatím není známa. Osmistránkový dopis francouzského ministerstva vnitra, jehož pasáže zveřejnil tamní rozhlas, ale upřesňuje, že hlavní konvoj olympijské štafety by měl denně projet čtyřmi městy.

Každý den je navíc v plánu průměrně 160 předávek olympijské pochodně a na některých úsecích trati by se jednotliví běžci měli střídat už po pouhých 200 metrech.

Je Paříž na olympiádu připravena?

Francouzské ministerstvo vnitra zároveň varuje jednotlivé departementy před protesty, které mohou štafetu doprovázet. Někteří lidé, například demonstrující proti důchodové reformě, jsou podle Baluchy připraveni v mezní situaci zablokovat celé konání olympijských her.

Chci olympiádu bez sportovců z Ruska a Běloruska. Sankce musí dopadnout na všechny, říká Hamza

Číst článek

Francouzská vláda tvrdí, že přípravy letní olympiády probíhají podle plánu, třeba starostka 7. pařížského obvodu Rachida Datiová (Unie pro lidové hnutí) ale v nedávném rozhovoru pro deník Le Figaro varovala, že Paříž na olympijské hry není připravena.

Sedmapadesátiletá politička zmiňovala především nedostatečnou kapacitu městské hromadné dopravy a upozorňovala také na absenci bezbariérovosti, což komplikuje nejen samotnou olympiádu, ale především následné paralympijské hry.

Datiová si v rozhovoru stěžovala také na nedostatečnou bezpečnost v hlavním městě, především v okolí Eiffelovy věže, kde působí takzvaní skořápkáři a odkud se policie již delší dobu snaží dostat nelegální prodejce.

Letní olympijské hry v Paříži se budou konat mezi 26. červencem a 11. srpnem roku 2024.

Martin Balucha, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme